Partiene er ferdige med nominasjonen. Nå vet vi hvem som skal stå i front i fylket når kampen om stemmene for alvor drar seg til fram mot sommeren. Det ligger an til et uvanlig spennende valg.

Meningsmålingene tyder på at det kan bli et oppgjør mellom Ap, Senterpartiet, Høyre og Frp om de sju faste plassene på Mørebenken. I den kampen vil det partiet som får minst stemmer ende med ett mandat, mens de tre andre får to. Alt tyder på at det blir svært jevnt mellom de tre som ender på pallen og får to mandat, og det ene partiet som ikke gjør det.

At det kun er sju faste mandater å kjempe om, gjør at vi tror KrF, Venstre, SV og MDGs muligheter til å få en representant fra fylket på Stortinget går gjennom at de klarer kapre det såkalte utjevningsmandatet. Det er på forhånd helt umulig å spå hvor det havner.

I helga holdt Ap og Senterpartiet sine nominasjonsmøter. Kampen mellom fogderiene preget møtene i begge partiene. Det faktum at Sunnmøre alene har betydelig flere velger enn Nordmøre og Romsdal til sammen, var ikke argument som hadde særlig gjenklang i lokalpartiene i de to nordlige fogderiene.

Dermed går både Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet til valg uten sunnmøringer på topp.

Hva dette får å si for utfallet neste høst er usikkert. Resultatene i stortingsvalget er i stor grad preget av hvordan partiledelsen sentralt gjennomfører valgkampen. Med andre ord, Jonas Gahr Støre har større betydning for Arbeiderpartiets resultat i fylket, enn at toppkandidaten Per Vidar Kjølmoen kommer fra Rauma.

Men det er ofte små marginer som avgjør valg. At folk i Arbeiderpartiet på Sunnmøre peker på at SVs toppkandidat Birgit Oline Kjerstad kan bli en farlig utfordrer om stemmene på venstresiden, er nok en riktig observasjon.

Enda tydeligere kan dette bli for Senterpartiet. Deres vekst på meningsmålingene henger nært sammen med at de har hentet mange velgere fra Frp. Skal partiet komme i posisjon til å ta to mandat i fylket, må de sikre seg mange nye velgere på Sunnmøre.

Her møter partiet Sylvi Listhaug og Frank Sve. Det blir en voksen oppgave for Jenny Klinge og Geir Inge Lien.

Derfor er det grunn til å tro at en i Frp er godt fornøyd med hvordan listene i både Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet er satt opp. Listhaug og Sve vet at de sannsynligvis må levere et resultat 4–5 prosentpoeng over landsnittet for partiet for at de skal sikre to mandat fra fylket.

Nominasjonene i Høyre, Senterpartiet og Ap har neppe gjort denne jobben vanskeligere for Frp.