På Arbeiderpartiets landsmøte blir det storrengjøring i toppledelsen. Valgkomiteen har børstet ut av krokene, og to nye nestledere tar plass.

Sånn helt på tampen var kanskje det mest overraskende at komiteen fortsatt fant plass til partisekretær Kjersti Stenseng. For partileder Jonas Gahr Støre betyr dette likevel at han blir kvitt litt gammelt grums fra gnagende maktkamper, og slipper samtidig til en ny generasjon.

Så gjenstår det å se hva dette betyr for velgerne.

Støre har slitt på flere fronter. Aller verst er selvsagt at målinger under 20-tallet ser ut til å ha blitt den nye normalen. Intern uro og vedvarende maktkamper har kommet på toppen av dette.

Nå er ikke maktkamper uvanlig eller nytt i Arbeiderpartiet.

Partikjempen Haakon Lies «Ap er faen ingen søndagsskole» har fortsatt en viss gyldighet. Selv om den som har ridd partiet under Støre historisk sett kanskje framstår som en søndagsskole, har den vært et gnagsår som har svekket både Støres autoritet og partiets evne til å løse den største krisen, velgerflukten.

Nå blir det altså storrengjøring. Valgkomiteens leder, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, hadde knapt nok lagt storstreiken bak seg torsdag før kabalen falt på plass. Støre får med seg en ny nestlederduo: Kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre.

Disse to, begge midt i 30-årsalderen og overlevende fra Utøya, representerer den nye generasjonen i partiet.

Begge er samlende kandidater uten noen fortid fra maktkampene som har ridd partiet siden valgfiaskoen i 2017 og gjennom Trond Giske-saken. Ut går fiskeriminister og nestleder Bjørnar Skjæran, som trakk sitt kandidatur fredag.

Nord-Norges plaster på såret er at alle de tre nordligste fylkene for første gang blir representert i sentralstyret. Trolig bør det være nok til at Helga Pedersen lukker døra for en åpen duell med Kjersti Stenseng om den mektige posisjonen som partisekretær.

I så fall har Følsvik ikke bare fått kabalen til å gå opp på en måte som kan skape ro, men som også blokkerer for comeback for tidligere nestleder Hadia Tajik. Hun har ikke vært noen LO-favoritt, og har samtidig røtter i Giske-striden.

Støre får sin storrengjøring.

Partiets indre kamper er ikke den direkte grunnen til at nærmere 300.000 velgere har forlatt partiet siden sist valg. Det skyldes heller inflasjon, strømkrise og regjeringens famlende krisehåndtering. Støre har heller ikke stått fram med den autoritet, tydelighet og trygghet som en slik krise krever.

Men får han et fornyet lag som kan trekke sammen, kan det gi en ny start.