Lærerne er i streik. Foreløpig har dette skjedd ganske upåaktet, men det vil det snart bli slutt på. En kraftig opptrapping er i vente.

Grunnlaget for streiken gjør også at den kan bli svært langvarig.

KS må komme tilbake til forhandlingsbordet med betydelige innrømmelser om denne konflikten skal få en snarlig løsning. Alternativet er at staten griper inn med lønnsnemnd. Ikke noe av dette er svært sannsynlig.

Egentlig kan denne streiken allerede få karakteren «langvarig». Allerede i mai sa Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Lektorlaget nei til resultatet i KS-oppgjøret.

To uker etter gikk de første lærerne ut i streik.

Disse har nå streiket i nær to måneder. Et svært beskjedent streikeuttak – så langt under 60 streikende, konfliktene i luftfarten og skoleferien har gjort at denne streiken har unngått radaren for de fleste.

Ved skolestart er imidlertid en massiv opptrapping i vente.

Forbundsleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet vil ennå ikke avsløre hvor mange som blir omfattet av den kommende opptrappingen av lærerstreiken. Foto: Ole Berge-Rusten/ NTB

Konflikten springer ut fra flere års misnøye blant lærerne. De mener at de har vært lønnstapere i flere år etter at de ble flyttet over fra statlig tariffområde til KS. Det skjedde i 2004. Norske lærerlønninger er relativt sett også lave i nordisk sammenheng.

KS avviser at lærerne er tapere, og forklarer tallene blant annet med økt antall høyt utdannede i andre grupper og utskifting av godt betalte seniorer i lærernes rekker.

Det er forklaringer lærerne ikke kjøper.

For lærerne er også utfordringene med å få rekruttert lærere et viktig argument for at de tvert imot burde få en lønnsutvikling over snittet. Det er et argument KS ikke kjøper.

Lærerne er ikke de eneste det er mangel på.

Både kommuner og staten sliter langt mer med å skaffe sjukepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere og andre innen helseområdet. Å prioritere en gruppe opp betyr naturlig nok at en annen må få mindre.

Så kommer frontfagsmodellen og det faktum at de andre partene i oppgjøret har sagt ja til resultatet i vår. Frontfagsmodellen skal gi en lønnsvekst som konkurranseutsatt sektor kan leve med, og legger et tak for andre.

Til sammen begrenser dette både viljen og muligheten for KS å gi lærerne særlige innrømmelser som gir en snarlig streikeslutt.

At regjeringen kommer partene raskt til unnsetning med tvungen lønnsnemnd er heller ikke sannsynlig. Det er bare fare for liv og helse og store samfunnsmessige konsekvenser som hjemler det.

Mye tyder derfor på at vi står overfor en fastlåst konflikt med en massiv, langvarig streik der spørsmålet er hvilken av partene som blunker først.