Nå starter forhandlingene i Stortinget mellom regjeringspartiene og de to støttepartiene, KrF og Venstre, om neste års statsbudsjett. I forkant av disse forhandlingene slår både KrF og Venstre rundt seg med bastant kritikk av regjeringen og krav om budsjettendringer. Det er nesten så en kan få inntrykk av at regjeringen Solberg henger i en tynn tråd. Kritikken er nok reell nok, og i og med at kritikken i flere saker sammenfaller med kritikken fra opposisjonen, risikerer regjeringen i verste fall å måtte sluke kameler i flere saker. Det går på prestisjen løs, men det finnes neppe stridssaker som er så alvorlige at Erna Solberg vil presse fram enighet gjennom et kabinettsspørsmål. Da velger hun nok heller å gi KrF og Venstre noen budsjettseire. Det kan bidra til å styrke limet som holder denne alliansen sammen.

Flere av nederlagene kunne nok ha vært unngått om partene uformelt hadde sondert på forhånd. Det er for eksempel direkte umusikalsk av kulturminister Thorhild Widvey å foreslå kutt på 50 millioner kroner i pressestøtten og innføre åtte prosent moms på aviser i et år da krisen i avisbransjen er mer enn synlig over hele landet. Papiravisene har sluppet moms ut fra tankegangen at det ikke skulle være skatt på det frie ord. Får Widvey viljen sin, innføres nå slik skatt. Heldigvis ser det ut til at både KrF og Venstre vil gå mot regjeringens forslag. De ønsker nullmoms for aviser både på papir og nett. Dermed blir det kamelspising.

Det samme blir det med forslaget om å heve grensen for momsfri og tollfri netthandel fra dagens 200 kroners grense og opp til en grense på 500 kroner. NHO Handel har lenge ivret for en slik endring, men norske nettbutikker raser og hevder at denne endringen vil koste tusenvis av norske arbeidsplasser. Årsaken er at utenlandske aktører vil slippe moms og toll for alle handler under 500 kroner, mens norske nettbutikker må betale 25 prosent moms på all sin handel. Både opposisjonen og KrF sier nei til denne endringen. Sjansen er stor for at også Venstre gjør det. Dermed lider regjeringen nederlag.

Siden i sommer har oljeprisen falt kraftig, og det er varslet en bølge av oppsigelser i oljenæringen. I andre oljeproduserende land bruker en å bedre rammebetingelsene når en næring blir presset. Nedlegginger og konkurser kan gi tap av viktig kompetanse. Før regjeringsskiftet stemte Stortinget for en skjerping av petroleumsbeskatningen. Begrunnelsen var et ønske om å dempe veksten i oljeinvesteringene. Nå har det vist seg at denne innstrammingen skjedde mens investeringene var på topp, og effekten når det nå har snudd til nedgang, blir at nedgangen og krisetendensene forsterkes. Her må budsjettprosessen kunne bidra til å justere kursen. Det blir nok flertall for et budsjett før jul, og forhandlingene mellom regjeringen og KrF og Venstre vil ende med en slags frustrert enighet. Når behovet for egenmarkering er overstått, slår fornuften til.