Flere Senterparti-ordførere åpner nå for at partiet ikke bør binde seg til et rødgrønt samarbeid etter valget neste år. De peker på et mulig samarbeid med Høyre. Sps valg kan bli avgjørende for om Erna Solberg får fire nye år som statsminister.

Det kan også bli avgjørende for Ap-leder Jonas Gahr Støres framtid. Lykkes han ikke med å danne regjering etter valget neste år, er etter alt å dømme hans dager som partileder talte. Skal Støre bli statsminister må han ha Senterpartiet med seg.

Vestnes-ordfører Geir Inge Lien og Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad er to av ordførerne som ikke vil utelukke et regjeringssamarbeid med Høyre. – Hvis Senterpartiet får opp mot 15 prosent oppslutning i valget, så åpner det seg helt andre muligheter for oss, sier Tryggestad til TV2.

For den rødgrønne samarbeidskonstellasjonen som styrte Norge fra 2005 til 2013 slår sprekker. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utelukker konsekvent SV når han omtaler et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. Han utelukker også helt et samarbeid der Rødt og MDG inngår. Vedum nøyer seg med å si at Senterpartiet vil danne regjering sammen med Arbeiderpartiet.

At flere ordfører går ut og åpner for et samarbeid med Høyre, passer nok Vedum helt utmerket. Senterpartiet har aldri vært noen trofast partner når det kommer til regjeringsspørsmålet. Midt på 80-tallet gikk partiet inn Willoch-regjeringen. Ved starten av 1990-tallet tok daværende Sp-leder Anne Enger Lahnstein partiet ut av Høyre-regjeringen ledet av Jan P. Syse. I 2005 tok Åslaug Haga partiet inn i Stoltenberg-regjeringen sammen med SV.

Derfor er det slett ikke en umulig tanke at Trygve Slagsvold Vedum er den som tar partiet tilbake til et borgerlig samarbeid. Mye av den eventyrlige veksten partiet har hatt på målingene det siste året er velgere som kommer fra Høyre og Frp. Det er ikke uten betydning når partiet skal velge side.

Det er neppe tvil om at Vedum ser seg godt tjent med at denne muligheten kommer på bordet. Strategene i Sp ser at dersom de klarer et valgresultat på nivå med det meningsmålingene viser, kan de komme i en unik forhandlingsposisjon etter valget. Holder partiet mulighetene åpne for at de kan samarbeide både mot Høyre og Ap, vet de at både Solberg og Støre vil være villige til å strekke seg uhyre langt for å få Vedum og Sp på sin side. Dette spillet kan hestehandlerne i Sp bedre enn de fleste.

Derfor tror vi ikke at Vedum kommer til å gi noen bindende løfter til noen av sidene før valget. Sp-ledelsen vil stå så fritt som mulig til å tolke valgresultatet og velge side ut fra det.

Om velgerne slår seg til ro med å ikke få en avklaring på et så viktig spørsmål, gjenstår å se.