Det kan bli tøft for mange til høsten, varslet statsminister Jonas Gahr Støre under sin halvårige pressekonferansen i hagen til statsministerboligen. Spådommen er riktig.

Det kan bli tøffere tider for mange, Støre inkludert.

Han gjør som regel en god figur på denne typen pressekonferanser. Støre kan godt et bredt spekter av saker, og han framstår som offensiv og handlekraftig når han får podiet for seg selv.

Det er i andre settinger, gjerne med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ved sin side, at Støre framstår som langt mer uklar og nølende. Det ser ikke like bra ut.

I Ap blir nå kravene stadig tydeligere om at Støre må lede. Han må framstå som sjefen med stor S. Ikke minst kaoset som er skapt om kommunegrensene rundt Kristiansand de siste ukene har forsterket kravet.

Mange i Ap føler de blir herjet med av Senterpartiet. Det misliker de kraftig.

Støre innrømmer åpent at dette er en sak Ap har tapt, og som Senterpartiet har vunnet. Han gjorde det også klart under det halvårige pressemøtet at det nå er strek satt i diskusjoner om kommune reverseringer.

Problemet for Støre er at det kom litt sent.

Det har hengt over Støre siden han kom inn i politikken at han er en mann som har kommet ganske lett til det her i livet, oppvokst som han er i en velstående familie på Oslos beste vestkant.

Men ingen skal si at Støre har kommet lett til det i sin politiske karriere.

Som partileder slet han med å vinne valg.

Årevis med metoo-strid internt i Ap var ødeleggende for oppslutningen til partiet. Han lyktes til slutt med at Ap gjorde et rimelig greit resultat under valget i 2021, og han fikk oppfylt sin drøm om å bli landets statsminister.

Men han hadde knapt funnet seg til rette på statsministerkontoret før problemene tårnet seg opp. Det startet med en ny korona-nedstenging. Så kom krigen i Ukraina, galopperende energipriser, stigende inflasjon og nå en økende rente.

Problemene for Støre i månedene og årene som kommer vil stå i kø.

Mange kommer til å merke at de får dårligere råd. Det er det ingen som liker. Skylden for det kan folk komme til å legge på Støre og hans regjering.

Vi ser det allerede på meningsmålingene. Høyre har stabilisert seg som landets klart største parti. Frp har de siste månedene vært i et jevnt sig oppover i oppslutning.

Ap og Senterpartiet har falt som en stein. For juni ligger Ap på et snitt av målingene på 21,5 prosent oppslutning, mens Senterpartiet får 7,4 prosent.

Det er oppslutningen før Støre til høsten skal legge fram et statsbudsjett med kraftige kutt i pengebruken, i et forsøk på å holde renteøkningene i sjakk.

Støre har sine ord i behold nå han varsler tøffere tider.