Siv Jensen (Frp) ble i helga kvitt svarteper i spillet om bompengene. Nå brenner kortet i hendene til Venstre. De har ikke lang tid på å bli kvitt det. Alt tyder på at spillet slutter før det skjer, og da blir det flere enn Venstre som taper.

For nå handler dette ikke lenger om hvor mange milliarder det blir i bompengekutt. Det viktigste er heller ikke hvor mye som blir igjen til klimakutt eller kollektivsatsing. Det handler om hvem som klarer å framstå som vinneren av kampen.

Uansett hvem det blir, skal det mye til at regjeringen blir en vinner.

Svarteper er et uskyldig kortspill for barn. Det som foregår blant regjeringspartnerne nå, egner seg imidlertid ikke for familieselskaper med mindreårige til stede. Dette er ikke lenger et spill mellom venner. Hanskene er kastet, innsatsen er høy og taktikken brutal.

Flertallsregjeringens framtid er nå i potten, bare sju måneder etter at Erna Solbergs drøm om å få alle de fire borgerlige partiene om bord med. Situasjonen hun nå har havnet i, er smått utrolig og tyder på at hun allerede er i ferd med å miste grepet.

Frps landsstyre støttet i helga en skisse til avtale – et detaljert dokument fra forhandlingene, og sier klart stopp for videre forhandlinger. Venstre svarte med å si at dette ikke er en skisse, og vil forhandle videre.

Slik saken står nå, er en løsning der alle parter kan si de har seiret litt, umulig. Nå må Venstre velge mellom å svelge kameler i fullt flomlys eller å tre ut av regjeringen. Alternativt må Siv Jensen gi sine velgere en tilsvarende meny.

Frps frustrasjon over Venstre er stor, og de har verken tenkt eller har råd til å være den som blinker først. Kryper ikke Venstre til korset, forlanger de at Erna Solberg må velge: Venstre eller Frp.

Og hvem skal eventuelt Erna Solberg ta med videre om noen må kastes over ripa for å redde en synkende regjeringsskute?

Frp har vært med i regjering i seks år, og er dens nest største parti. Venstre er juniorpartneren som så vidt synes igjen på meningsmålingene. Blir Solberg tvunget, er det ikke vanskelig å gjette hvor hun lander. Et Frp i opposisjon vil ikke bli mindre kravstore enn nå, og det vil ikke Solberg overleve i to nye år.

Det er derfor ikke rart at hun og Høyre-ledelsen nå presser på for videre forhandlinger. De har ikke dager på seg, men timer.