Skal vi tro meningsmålingen kommer den borgerlige blokken til å tape valget i Sverige kommende søndag med klar margin. Men hvem leder av Sosialdemokratene, Stefan Löfven, skal bygge et regjeringssamarbeid med er enn så lenge høyst uklart. Det ligger an til å bli noe særdeles spennende uker og måneder i svensk politikk.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser ut til å lide litt samme skjebne som Jens Stoltenberg. Etter åtte år med regjeringsmakt tyder målingene på at svenskene vil ha noe annet enn Reinfeldts allianseregjeringen med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristendemokraterna til å styre Sverige. Snittet av meningsmålingen indikerer at de ligger åtte til 10 prosentpoeng bak det rødgrønne alternativet.

Slik seiler leder av «sosserna» Stefan Löfven opp som Sveriges nye statsminister. Hans problem er at han ikke makter å tydeliggjøre hvem han skal samarbeid med for å sikre seg flertall i Riksdagen.

Sverige opplever at begge de to store styringspartiene, Sosialdemokratene og Moderaterna, sliter med oppslutningen, mens nisjepartier som Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna og Miljöpartiet vokser. Det kan skape kaos i den ærverdige svenske Riksdagen.

175 mandater er nøkkeltallet for å ha flertall i den svenske nasjonalforsamlingen. For øyeblikket er både den rødgrønne og den borgerlige alliansen et godt stykke unna det. Det innvandringskritiske og omstridte Sverigedemokratene går kraftig fram på målingene og kan komme i en nøkkelposisjon. Så langt har både de rødgrønne og alliansen nektet å ha noe som helst med partiet år gjøre. Fram går også Miljøpartiet, som kan bli en av valget vinnere.

En ny svensk regjering av Socialdemokraterna og Miljøpartiet ser akkurat nå ut som det mest sannsynlige utfallet av valget. En regjering som må søke støtte inn mot de gamle regjeringspartiene Centern og Kristendemokraterna.

Hovedkonklusjonen er likevel at det meste er svært usikkert i svensk politikk. For et land som fortsatt kjenner godt på etterdønningene etter finanskrisen er politisk kaos de siste svenskene trenger nå.