Debatten går høyt både i Høyre og Senterpartiet i forkant av nominasjonsmøtene som skal bestemme valglistene til fylkes- og kommunevalget neste år.

At det er kamp om plassene er et godt tegn. At en del av diskusjonene også foregår i åpenhet er positivt, selv om det kanskje ikke kjennes slik for dem som står i det.

Prosessen med å velge hvem som skal stå hvor på partienes lister foran valget er en viktig del av vårt demokrati.

Men fortsatt kan nominasjonsprosessene bli mer åpne.

Som velger finner du en ferdig liste i valglokalet. Du kan stryke eller gi en ekstra stemme til noen, men ut over det må du bare godta lista partiet du ønsker stemme på tilbyr deg.

Særlig i kommune- og fylkestingsvalget betyr det mye hvilke personer som står på lista. I mange mindre kommuner kan en se av valgresultatet at person har betydd mer enn politikken i folks valg av parti.

Derfor er åpenhet om nominasjonsprosessene som akkurat nå pågår rundt i alle parti viktig.

Det er viktig for at folk flest skal skjønne hvordan valglista fra det partiet de har tenkt å stemme på er blitt til.

Vi mener partiene hadde tjent på å åpne ytterligere opp rundt nominasjonsprosessen, samtidig med at en i større grad involverer de vanlige partimedlemmene

Men det er også en viktig del av det vi omtaler som partidemokratiet. Det er partienes medlemmer som skal bestemme hvem som skal representere dem.

Mange mener nominasjonsprosessene er for mye styrt, direkte eller indirekte, av en partiledelse. Det være seg kommunalt, på fylkesnivå eller nasjonalt.

At det i mange partier foregår en ganske så stram styring fra toppen, er det neppe noen tvil om.

Vi mener Høyre har gått foran med noen spennende forsøk. Før stortingsvalget i 2021 gjennomførte partiet fylkesvise rådgivende uravstemninger blant medlemmene om hvem de mente burde representere Høyre på Stortinget.

Slik kunne de enkelte partimedlemmene være med å påvirke hvem som skal representere partiet.

Å gjennomføre denne typen avstemninger er med dagens teknologi enkelt. Dette kan være medvirkende til at det blir mer attraktivt å melde seg inn i et politisk parti ved at en også som menig medlem blir spurt og kanskje til og med hørt.

Så vil det fortsatt være behov for å ha en egen komité i partiet der en tar en helhetlig vurdering og ser på kjønnsfordeling, aldersfordeling, behovet for fornyelse kontra erfaring og så videre.

Vi mener partiene hadde tjent på å åpne ytterligere opp rundt nominasjonsprosessen, samtidig med at en i større grad involverte de vanlige partimedlemmene til å være med å sette opp valglistene.

Det ville kunne være med å øke legitimiteten til de listene som blir vedtatt, og det ville kunne gjøre det mer attraktivt for folk å melde seg inn i et politisk parti.