Hamas’ brutale terrorangrep på Israel lørdag vil få langvarige og blodige følger. Vi ser nå trolig starten på en tragisk, ny voldsspiral som vil koste mange uskyldige liv. Alle forsøk på å skape fred settes langt tilbake.

Utsiktene til en snarlig våpenhvile er også svært små.

Israel vil slå hardt tilbake, og vil ikke stoppe før store deler av dagens Hamas-lederskap er satt ut av spill. Den israelske hæren vil sette alt inn på å frigi de mange israelerne som er tatt som gisler. Da må de inn med bakkestyrker.

Israelerne ble vekket av luftvernsirener og rakettangrep lørdag morgen. Hundrevis av bevæpnede palestinere tok seg over grensen fra Gazastripen. De skjøt og drepte både militære og sivile, og tok et hittil ukjent antall som gisler.

Minst 600 israelere ble drept. Flere enn 2.000 skal være såret, mange av dem alvorlig.

Søndag ettermiddag var det meldt om mer enn 300 drepte og rundt 2.000 skadde også på palestinsk side. Israel angrep mål i Gaza fra luften med kampfly og helikoptre, angrep som kommer til å bli trappet opp.

Israelsk etterretning har sviktet. Det er oppsiktsvekkende at den ikke har klart å forutse et så stort angrep. Men de er ikke alene om å ha blitt tatt på sengen. Det som skjedde var utenkelig for de fleste i Israel.

Nettopp derfor er det nå en sterk vilje til å slå hardt tilbake, slik at et lignende terrorangrep ikke kan gjenta seg.

Israel har vært splittet og preget av store massedemonstrasjoner mot Benjamin Netanyahus omstridte regjering. Nå slutter folket og opposisjonen rekkene bak den. Konsekvensen av det kommer verden til å få se i Gazas gater.

Hamas har hatt flere motiv og mål med angrepet. De ønsker å vise egen styrke ved å vise at de kan gjennomføre et slikt angrep og fornedre den israelske militærmakten. Tidspunktet er heller ikke tilfeldig. Angrepet skjedde nesten på dagen 50 år etter angrepet som innledet Yom Kippur-krigen i 1973.

Det kan vanskelig tolkes som noe annet enn et signal til sympatisører i den arabiske verden, og et forsøk på å stoppe tilnærmingen som er på gang mellom Israel og flere arabiske land, i disse dager Saudi-Arabia og Israel.

Saudi-Arabias respons er å be begge parter besinne seg, men legger samtidig ansvar på Israel og den langvarige undertrykkelsen av palestinere.

Israel har full rett til å forsvare seg med våpenmakt mot et slikt terrorangrep. Det kommer også Israel til å gjøre. Søndag kveld ble det offisielt erklært at landet er i krig. Hamas-lederne er ikke de eneste som blir rammet av motangrepet.

De sivile ofrene blir i flertall – på begge sider. Noen veg ut av denne voldsspiralen er dessverre ikke lett å se.