Til helga blir Trond Giske valgt til ny leder i Trøndelag Arbeiderparti. Det har allerede skapt høylytt debatt internt i partiet. Vi mener Giske burde ventet med å søke framtredende lederstillinger.

Fra fylkeslaget i Trøndelag vises det til at Giske har beklaget sin oppførsel, og at partileder Jonas Gahr Støre offentlig har gått ut med at det ikke er noe i vegen for at Giske kan søke verv i partiet. Begge deler er riktig.

Men det betyr ikke at det er klokt av Giske å søke et så framtrendene verv som fylkesleder i Aps største lokallag allerede nå. Det skal selvfølgelig finnes tilgivelse i politikken. Folk som har gjort feil og beklaget det skal kunne få en ny sjanse. Det skal også gjelde for Giske. Men her er tidsaspektet viktig. Giske burde erkjenne at han må bruke tid på å vise at de beklagelsene han har kommet med om egen upassende oppførsel, er noe han har tatt konsekvensene av i praksis.

For posisjonen som fylkesleder fører Giske inn i en rekke andre mektige verv i partiet. Fylkeslederen er automatisk en del av landsstyret, som er partiets øverste organ mellom landsmøtene. Som leder i det største fylkeslaget står han meget sterkt når et nytt sentralstyre skal velges, og fylkeslederposisjonen vil etter alle solemerker sikre han førsteplassen på stortingsvalglista.

Tidligere AUF-leder i Trondheim, Ellen Reitan, skrev i et innlegg på Trønderdebatt tidligere denne uka om en ukultur i Trøndelag Ap, der unge kvinner måtte beskyttes mot menn med tillitsverv. «Gjennom hele min tid i AUF i Trøndelag hadde vi delegasjonsmøter før større partiarrangement. Først ba vi AUF-erne om å unngå konkrete mannlige tillitsvalgte i baren, etterpå ba vi dem om å velge de samme mannfolka til ledende verv i partiet», skrev Reitan i kronikken.

Dette er sterke påstander fra en ung kvinne. Mange mener at Giske ikke er rett mann til å rydde opp i dette.

Trond Giske er utvilsomt en dyktig politiker og parlamentariker som både Norge, Trøndelag og Arbeiderpartiet kan ha bruk for. Om Trøndelag Ap fortsatt ville satse på Giske, var det ikke noen i vegen for at de hadde nominert han på førsteplass på stortingsvalglista. Det ville neppe skapt den uroen vi ser nå. Det ville sannsynligvis også gjort det langt enklere for Ap å få drevet en samlet og god valgkamp.

Det Trond Giske og Trøndelag Ap nå gjør vil ikke skape ro i Arbeiderpartiet. Det kan bli et stort problem for partileder Jonas Gahr Støre.