Arbeidsminister Robert Eriksson raserer ikke arbeidsmiljøloven. Men når han blir møtt med en time lang politisk streik som omfatter 1,5 millioner fagorganiserte landet rundt, bør han være ydmyk nok til å erkjenne at noe underveis har gått feil i regjeringens ambisjoner om å myke opp bestemmelser i lova.

Det såkalte trepartsamarbeid i arbeidslivet, en ordning der arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonen har betydelig innflytelse på utforming av arbeidslivspolitikken, har sannsynligvis spart Norge for en lang rekke streiker og konflikter. Dette viktige samarbeidet har sprukket fullstendig under den prosessen arbeidsministeren har kjørt fram mot endringene som nå vil komme i arbeidsmiljøloven.

Det er sterkt beklagelig og Eriksson selv må ta en betydelig del av ansvaret for at det har skjedd.

Det blir også for enkelt når statsråden går ut og sier at dette er en politisk streik mot regjeringen. Han kunne hatt et snev av rett dersom det kun var LO som stilte seg bak. Men her er både YS og Unio med.

Mer bruk av midlertidige ansettelser, økte muligheter for arbeidsgiver til å pålegge overtid samt åpning for mer arbeid på søndager, er de tre hovedpunktene striden står om.

Vi mener det er sider ved arbeidsmiljøloven som det er grunn til å se på. Eksemplene er flere på hvordan en i helsevesenet, og da særlig sjukehusa, nærmest er tvunget til å bryte arbeidsmiljøloven for å få turnusordningene til å gå opp. En oppmyking av bestemmelsen rundt bruken av overtid er derfor nødvendig. Vi er mer i tvil om behovet for å øke muligheten for midlertidige ansettelser, gitt de muligheten for midlertidighet som i dag allerede finnes innenfor det lovverket vi har. En fast ansettelse er en viktig trygghet når en skal stifte familie og skaffe seg et sted å bo.

Vi tror Eriksson har hatt en for ideologisk tilnærming til dette. Nå kommer endringene ved hjelp av et borgerlig flertall på Stortinget. Den dagen det er borte er det store sjanser for at mye av dette blir reversert.

Ønsker regjeringen å sette varig spor etter seg må de skaffe seg et bredere flertall på Stortinget når en så viktig lov som arbeidsmiljøloven skal endres.