Redusert ferje- og busstilbud, kutt i videregående skoler og stopp i nye investeringer som skolebygg, idrettshaller, veger og ferjekaier.

Det kan bli realiteten i årene som kommer.

Fylkestinget denne uka ble avsluttet med å vedta økonomiplanen som gjelder fra neste år og ut 2027.

Dette, som i realiteten er et langtidsbudsjett for fylket, burde blitt gjenstand for en grundig debatt blant fylkespolitikerne.

Det ble det ikke. De i fylkestinget som skal fortsette etter valget er gått i valgkampmodus der det som er vondt og vanskelig skal feies under teppet og løftene om nye satsinger skal heies fram.

De som forlater politikken etter valget trakk nok en lettelsens sukk over at de er ferdige med sin økt, og fant ikke grunn til å helle salt i sårene.

Fylkesøkonomien er i alvorlig ulage. Og selv om mange oppfatter fylket som noe som betyr lite for dem, kan en fort få merke at det ikke helt er tilfelle.

Vi fikk en forsmak da forslaget ble lansert om å legge ned ferjene til en rekke mindre plasser. Det gjaldt blant annet Ona, Trandal og Store Kalvøy. Forslaget ble kontant stoppet av politikerne.

Men spørsmålet er hvor lenge fylkespolitikerne kan fortsette å nekte for at de må ta vonde og upopulære kutt for å få økonomien på fote.

Bakteppet er dystert. Strømmen av unge som flytter ut av fylket fortsetter. Næringslivet rapporterer om økende problemer med å skaffe seg kvalifisert arbeidskraft.

Tallet på elever i de videregående skolene vil falle i årene som kommer.

Møre og Romsdal sin andel av befolkningen her i landet går stadig nedover.

Kombinerer vi dette med en voldsom lånegjeld, stigende renter, et gedigent etterslep på vedlikehold av veger, tunneler og bruer, så sitter vi med en «cocktail» som på et tidspunkt vil ramme utviklingen av fylket hardt.

Disse utfordringene lar seg ikke løse med at fylkespolitikerne roper på mer penger fra staten.

Selv om statskassa er velfylt er det ingen grunn til å forvente at kommunene og fylkene i årene som kommer vil få store økninger i overføringene. Som nasjon står vi overfor utfordringer som gjør at de store pengene vil bi brukt på helt andre sektorer.

Blant annet Forsvaret.

Svaret fra partiene i fylkestinget er at samtlige videregående skoler i fylket skal opprettholdes. Så håper en mer penger fra staten skal berge ferjetilbudet.

Vi bør forvente at de partiene som har ambisjoner om å styre fylkespolitikken de neste fire årene kommer opp med gjennomførbare og reelle forslag om hvordan fylket kan komme ut av det økonomiske uføret en selv har satt seg i.

Men vi er redd partiene har tenkt å bruke valgkampen til helt andre ting.