Fullvaksinerte skal fra i morgen slippe karantenehotell. Neste uke kommer koronasertifikatet. Til sommeren kan vaksinerte dra på «harryhandel» uten å måtte ta karantene.

Gjenåpningen av Norge går framover.

Svært lite tyder imidlertid på at det vil hjelpe Erna Solberg (H) i valgkampen. I starten av pandemien høstet hun framgang på målingene for god kriseledelse. Vegen ut av krisa er brolagt med motgang.

«Gjenåpning er vanskeligere enn nedstenging», er statsministerens kommentar til TV2s måling onsdag. Her går Høyre tilbake med over seks prosentpoeng, og er bare så vidt over Senterpartiet i oppslutning.

Tilsvarende trend viser Aftenposten og NRKs måling samme dag.

Her har de tidligere rød-grønne regjeringskameratene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, flertall aleine.

På borgerlig side sliter Frp med å høste gevinst av regjerings-exit og lederskifte. KrF og Venstre skifter på å være over og under sperregrensa, og kan til sammen få færre mandater enn Rødt.

Med bare drøyt tre måneder igjen til valget kan det altså se ut til at Solberg må finne fram flyttekassene.

Etter to perioder er hun den sjette lengstsittende statsministeren i Norge. En viss slitasje er ikke unormalt. Velgerflertallet ønsker seg ofte endring. Gamle bragder blir fort glemt.

Dette rammer Solberg nå. Tiden for de store reformene er tilbakelagt. «Business as usual» lokker velgere bare i kriser.

Nå er Norge på veg ut av koronakrisa. I forrige uke passerte vi en million fullvaksinerte, og smittetrenden nasjonalt er synkende.

Vi formanes fortsatt om å ikke snuble i innspurten. Dette budskapet overdøves imidlertid mer og mer av vaksinestøy, bråk om karanteneregler og enkeltpersoner, bransjer, bedrifter og organisasjoner som protesterer på at akkurat de rammes av restriksjoner.

Samholdet smuldrer opp.

Samtidig har også gjenåpningen blitt en arena for politiske markeringer, rimelig risikofritt fordi vi ser slutten av pandemien.

I Danmark er hvert eneste steg i gjenåpningen forankret i brede forlik i Folketinget. I Norge har regjeringen gjort seg til skyteskive, senest onsdag illustrert ved at helseministeren såvidt rakk å kunngjøre lettelser i reglene for karantenehotell før et flertall på Stortinget rakk å instruere ham om å gjøre det.

Kommer ikke Solberg seg ut av gjenåpningsfloken, er det klart for regjeringsskifte.

Løfter om «harryhandel» er neppe nok.