Regjeringen ønsker få folk til å røyke mindre. Den vil utarbeide en ny tobakksstrategi, med mål om en generasjon uten tobakksavhengighet. Det er ett av punktene i avsnittet om folkehelse i regjeringsplattformen fra Granavolden.

Den som skal ha ansvaret for å gjennomføre denne politikken er den nye eldre- og folkehelseministeren, Sylvi Listhaug. Hun vil slett ikke fortelle folk hva de skal og hva de ikke skal, og sier ifølge NRK at «folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt som de bare vil».

I alt helsearbeid er det bedre å forebygge sjukdom og lidelser i stedet for å bruke ressurser på behandling. Det er bedre for den enkelte, og det er bedre for samfunnet. Blant annet derfor har regjeringen utarbeidet en ny folkehelsemelding, et arbeid som ble starta av helseminister Bent Høie (H).

Men altså, det vil ikke folkehelseministeren. Det skurrer. Nå går rett nok Frp inn for større taxfreekvoter, lengre åpningstider på Vinmonopolet og for ølsalget i butikkene. Frp sto heller ikke i front for å pakke rullingsen og snuspakken inn i kvalmegrønn emballasje bak grå skapdører, men dette har altså vært en del av regjeringens folkehelsearbeid.

Frp må få fronte egen politikk. Er de dyktige nok, kan de også få gjennomslag. I mellomtiden er statsrådene ansvarlige for å føre regjeringens politikk. I dette tilfellet har ministeren sjøl vært med på å utforme politikken på Granavolden.

Folkehelsearbeidet er for viktig til å bli b-stemplet av ansvarlig statsråd. Vi har ikke råd til å slurve i dette arbeidet.