Sylvi Listhaug tar Frp tilbake til røttene. Hennes første tale til landsmøte var langt unna det regjerings-Frp som Siv Jensen har forsøkt skape de siste årene. I Listhaugs tale var de ulne kompromissers tid forbi. Nå er det de enkle og tydelige svar som gjelder.

Motstand mot dagens klimapolitikk, innvandringspolitikk og bistandspolitikk løfter Listhaug fram som tre hovedsaker. Dette skal kombineres med tydeligere helse- og eldrepolitikk i kombinasjon med et varmt forsvar for oljenæringen.

Oppskriften er ikke helt ulik den Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har brukt til å sende Senterpartiet til himmels på gallupene.

Frp og Listhaugs problem er at de må svare for det de har stått for gjennom drøye seks år i regjering. Partiet stemte i Stortinget for Parisavtalen som legger grunnlaget for dagens klimapolitikk. Dagens innvandringspolitikk er utformet av rekken av justisministre partiet hadde i Solberg-regjeringen og beløpet vi bruker på bistand har holdt seg uendret mens Frp satt i regjering.

Det er derfor ingen enkel øvelse å gå fra å være ansvarlig regjeringsparti til et fristilt opposisjonsparti.

Det til tross viste helgas digitale landsmøte at partiet nå føler de er ute av det fengselet som Listhaug beskrev livet i regjering som. Mens forslaget til nytt program varslet en nedtrapping av formuesskatten, var beskjeden fra landsmøtet at den skal bort i sin helhet. Et flertall skjerpet også formulering om vindkraft, der partiet nå «prinsipielt» er mot vindkraft på land. Et forslag fra et mindretall i programkomiteen om at utestedene selv skulle bestemme skjenketidene, fikk flertall på landsmøtet.

På denne måten har Frp skaffet seg et program å drive valgkamp på i håp om å vinne tilbake velgerne som har gått til Senterpartiet. Det er gjenkjennelig Frp-politikk godt egnet for et parti som ikke trenger ta ansvar, lite egent for et parti som har regjeringsambisjoner.

Om dette er tilstrekkelig til å løfte partiet opp igjen til gamle høyder gjenstår å se. Partiet ligger med brukket rygg i de største byene, og de har ikke fått noe løft på meningsmålingene etter at Siv Jensen pekte ut Listhaug som sin arvtaker.

Listhaug har en stor jobb foran seg for å løfte Frp opp til gamle høyder. Valget til høsten kan komme for tidlig for hennes prosjekt med å bygge det partiet hun vil at Frp skal være.