Ansettelsen av Oljefondets nye sjef er i dag igjen på bordet i Norges Bank. Det er det gode grunner til. Oljefondet forvalter ikke bare store materielle verdier.

Fondets viktigste kapital er tilliten hos fondets eiere, det norske folk. Alt av fondets virksomhet må kunne tåle dagens lys, når som helst.

Ikke en flik kan være unntatt.

VG avslørte i helga at den nye oljefond-sjefen, Nicolai Tangen, inviterte 130 profilerte gjester på en særdeles luksuriøs konferanse i USA få måneder før han ble ansatt.

Reise i privatfly, opphold på luksushotell og konsert med Sting var inkludert i tillegg til det faglige programmet.

Flere av gjestene ble påspandert hele eller deler av dette.

Nå er det ikke ulovlig å være gavmild. Det trenger heller ikke å være ulovlig å ta imot. Likevel kan det bety trøbbel, særlig om roller blandes eller interne regelverk brytes.

Flere har da også fått det travelt med å gjøre opp for seg etter at VG satte flomlyset på. Blant dem er dagens sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad, Norges FN-ambassadør Mona Juul og statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

Slyngstad ble påspandert alt unntatt returreisa fra USA, til tross for at Norges Banks regelverk sier at banken «skal dekke utgifter til reise og opphold» når ansatte holder foredrag.

Tangen og Slyngstad diskuterte også den da ledige fondssjef-jobben, hans «guttedrøm», med Slyngstad under USA-besøket. Senere skal han også ha bedt om en nærmere samtale. Den hevdes det å ikke ha blitt noe av, og Tangen sier de to aldri har diskutert hans kandidatur.

Regjeringsadvokat og nær privat venn Fredrik Sejersted, Oljefondets etikkrådgiver Henrik Syse og Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund var også blant gjestene. Samtidig har disse tre enten vært på listen over referanser for Tangen i forbindelse med ansettelsen.

Resten av lista er hemmelig. Vi veit altså ikke om dette gjelder flere.

Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser likevel kontant noen at det kan være noen kobling mellom luksus-seminaret og ansettelsen. Han protesterer også på at dette blir kalt en smøretur.

I dag skal sentralbankens representantskap ha saken på sitt bord. Noen stiller altså kritiske spørsmål etter at flomlyset kom på.

Det er det flere som bør gjøre.

Vennskap, kjennskap, gaver, slurv med reisekostnader og framtidig inhabilitet kan bli en nokså klebrig blanding.

Hva man kaller «smøretur», avgjøres ikke alene av hvor mye olje som blir brukt.