Diskusjonen går høyt om hva som skal bli de nye statlige kostholdsrådene.

En ekspertgruppe på nordisk nivå har kommet med en rapport som anbefaler kraftige kutt i hvor mye rødt kjøtt vi bør spise.

Den røde kjøttet er en versting blant maten sett i et klimaperspektiv. I tillegg er de helsefaglige rådene tydelige på at vi i dag spiser for mye rødt kjøtt.

Debatten er som skapt for polarisering i sosiale medier.

Landbruksminister Sandra Borch har gitt klar beskjed om at det ikke kommer på tale fra hennes side å jobbe for å få folk til å spise mindre av verken ku, okse, sau eller svin.

Satt på spissen blir det veganere mot Bondelaget, og dermed er vi i også ganske nær en kamp med by mot land.

Diskusjonene om hvilke kosthold vi bør ha fortjener en bedre og mer nyansert debatten enn det.

I dag er rådet fra helsemyndighetene at vi bør begrense inntaket av rød kjøtt til 500 gram i uka. Forslaget fra ekspertguppa er at dette reduseres til 350 gram.

Det som utvilsomt er tilfelle er at forbruket av rødt kjøtt de siste tiårene har økt kraftig.

Det er også grundig dokumentert at stort inntak av rødt kjøtt øker sannsynligheten for å bli rammet av kreft eller hjerte-kar sjukdommer.

I tillegg sliter en stadig større del av befolkningen med overvekt. Hvor mye rødt kjøtt vi spiser er ikke den eneste årsaken til det, men det er en del av problemet.

Vi tror derfor det er lite lurt av landbruket å stritte mot forsøkene på å få folk til å spise mindre rødt kjøtt og mer plantebasert mat. Det framstår ikke som en god forretningsidé, sett med bondens øyne, å basere seg på at den veksten i etterspørselen av rødt kjøtt vi har de siste årene skal fortsette.

Samtidig kan vi ikke av hensyn til egen forsyningssikkerhet slutte å utnytte våre beiteressurser ved bruke drøvtyggere til å omgjøre gras til mat.

Men vi tror likevel det vil være klokt av landbruket å starte en gradvis omlegging til en økt produksjon av plantevekster som det er mulig å dyrke med vårt klima, for på den måten møte de endra kostholdsvanene som etter alt å dømme vil komme.

Med stadig økende fokus på helse og kosthold så er det grunn til å tro vi vil se en utflating og sannsynlig nedgang i etterspørselen av rødt kjøtt.

Problemet i dag er at folk i begrenset grad følger eksisterende kostholdsråd. Det være seg å begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 gram i uka, eller spise fem om dagen av frukt og grønt.

Slik sett burde en kanskje bruke mer ressurser på å forsøke å få folk til å forholde seg til dagens kostholdsråd, enn en oppheta krangel om nye strenge anbefalinger.