Petter Northug legger seg flat, erkjenner at han har et rusproblem og søker profesjonell hjelp for å få orden på livet sitt. Han forklarer narkotikamisbruket, og den harde festingen som han karakteriserer det som, med savnet av adrenalinkicket som toppidretten ga han.

Men det forsvarer på ingen måte det Northug har gjort. Han har sviktet alle de som har hatt og har han som forbilde, og han har satt andre folks liv i fare gjennom villmannskjøring på offentlig veg. Det må han ta sin straff for.

Northug er ikke den første toppidrettsutøveren som har havnet i problemer etter at flomlyset er slått av. Eksemplene er mange innen en rekke idretter. Ikke minst innen fotballen.

For dem som lykkes å nå helt til toppen i sin idrett venter det belønning i form av stjernedyrkelse, mye penger og et apparat rundt en som ordner opp i alle små og store utfordringer livet byr på. Vegen til toppen dreier seg som regel om hardt arbeid og ofte forsakelser når det gjelder utdanning og forberedelser til et liv etter at idrettskarrieren er slutt.

Livet som toppidrettsutøver er kort. Og den dagen du ikke lenger henger med, blir du fort overlatt til deg selv. På et tidspunkt stilner jubelen, apparatet rundt deg blir borte og du må kanskje for første gang i livet stå helt på egne bein. De fleste takler det, men noen gjør det åpenbart ikke. De trenger hjelp.

Olympiatoppen er den organisasjonen som er nærmest toppidrettsutøverne gjennom hele deres aktive karriere. De bør også være de nærmeste til følge opp utøvere etter at livet som toppidrettsutøver er slutt. Northug sier han nå får hjelp fra fagfolk på Olympiatoppen. Det er bra, men den hjelpen burde kommet tidligere. For Northug sin del er dette andre gangen han er tatt for kjøring i ruspåvirka tilstand.

Det er to ganger for mye.

På pressekonferansen så vi en ung mann som åpent innrømmet at han ikke fikset overgangen fra livet som idrettsstjerne til vanlig borger. Det var et vondt syn, og samtidig et tankekors i forhold til alle gangen vi har hyllet han som verdens beste skiløper.

Northugs problemer er en påminnelse om at også de som framstår som uovervinnelige idrettsstjerner, kan trenge hjelp til å takle livets ulike utfordringer.