På yr.no skriver de av og til om sjeldne værfenomener. Tåke er nok et slikt fenomen for meteorologene – ikke for oss andre. Det alle som bor her på Nordvestlandet vet, er at etter noen finværsdager så kommer gjerne tåken sigende inn fra havet. Åpenbart har ikke meteorologene fått med seg dette. De melder finvær for hele fylket, uten et eneste forbehold om muligheter for tåke.

Selv når tåka ligger tjukk fra Åndalsnes til Ålesund forteller yr at nå er det sol fra skyfri himmel. På dataskjermen min viser yr sol, gjennom vinduet ligger tåka tjukk. At de tar fullstendig feil i varselet er ille nok, men når de ikke engang kan fortelle hvordan været er akkurat nå – er det respektløshet ovenfor dem som bor i distriktene.

I dag, med billige sensorer og kameraer burde det være en smal sak å korrigere et varsel slik at det i det minste forteller om været akkurat nå. Selv med de temperaturdataene som er tilgjengelig på nett burde dette være en enkel sak. Det mest irriterende er når NRK Nyhetene, både reportere og meteorologer, forteller oss at vi i dag kunne nyte finværet i hele Sør-Norge. Da snakker de ikke om været som var, men om værmeldingen fra i går.

Nå er feilaktige varsler og et NRK som ikke forstår at vi kan ha et annet vær ute i landet enn i Oslo, intet nytt fenomen. Det er kanskje naturlig å snakke om det været de selv erfarer, selv om det er lite profesjonelt. Men dette kan vi gjøre noe med. Vi kan spekke inngangen til NRK-huset på Marienlyst med store skjermer som viser webkamera fra hele landet. Tåka, regnet, stormen og snøbygene de får se der vil være en fin korreks til finværet i Oslo. Kanskje unngår vi da ”nå kan vi alle glede oss over finværet” replikkene?

Kai A. OlsenProfessor i informatikk, Høgskolen i Molde, Universitetet i Bergen og OsloMet.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.