Over 11.000 personer i Norge lever i dag med multippel sklerose (MS). Det er en alvorlig sykdom som oftest rammer unge voksne.

Men ved tidlig behandling og systematisk oppfølging, kan mange med MS leve gode liv.

Mer enn 50 prosent av dem som har MS er dessverre helt eller delvis utenfor arbeidslivet.

Nå viser en undersøkelse blant MS-forbundets medlemmer at MS-behandlingen i Norge har store mangler. Det går for lang tid før diagnosen stilles, kun 45 prosent får medisiner som bremser sykdommen og kun 60 prosent får tilbud om rehabilitering.

Tidlig behandling med de mest effektive medisinene kan bremse sykdomsutviklingen og i noen tilfeller stoppe den. Dette må fastlegene kjenne til og sørge for rask henvisning til spesialist når det er mistanke om MS.

En viktig oppgave for MS-forbundet er å nå fram til fastlegene med informasjon om MS.

Ikke alle med MS har nytte av bremsemedisiner, og for dem blir god oppfølging og rehabilitering spesielt viktig.

God rehabilitering kan gis lokalt, men da må kommunene sette sammen tverrfaglige team med nevrologisk kompetanse. MS-Senteret Hakadal er det eneste rehabiliteringssenter i Norge som er spesialisert på kun MS. Ventetiden er lang. Kapasiteten ved senteret må bygges ut.

Forskning har vist at personer med MS har god nytte av behandling i varme strøk. MS-forbundet mener at personer med MS må komme inn i ordningen med behandlingsreiser til utlandet.

Regjeringen har i begge sine regjeringsplattformer sagt at behandlingsreiser til utlandet skal styrkes.

Økt satsing på MS-behandling vil gi stor effekt for den enkelte og for samfunnet.

Annlaug StavikLeder i Ålesund og omegn MS-forening

Det går for lang tid før diagnosen stilles, kun 45 prosent får medisiner som bremser sykdommen og kun 60 prosent får tilbud om rehabilitering. Foto: NTB Scanpix