Brukerutvalget behandlet forslag til budsjett for 2019 i møte i desember. Etter mange år med store driftsunderskudd er også brukerutvalget innforstått med at foretaket ikke kan fortsette med underskudd. Budsjettramma er gitt og drifta må tilpasses innenfor ramma. Dette er den virkelighet Helse Møre og Romsdal har å forholde seg til. Det er i mange år gjort vedtak om innsparinger uten gode nok resultat. Så vidt vi forstår er det ingen signal fra sentralt hold om økte driftsrammer til sjukehusene i Helse Møre og Romsdal. Derfor må administrasjonen nå gå grundigere til verks. Brukerutvalget skal snakke brukerne sin sak og har fokus på behandlingstilbud og pasientsikkerhet. Derfor hadde brukerutvalget slik protokolltilførsel til styresaka om innsparing 04.12.2018:

Vår erfaring er at pasientene stort sett er godt fornøyd med den behandling de får ved våre sjukehus. De blir tatt godt vare på, får adekvat behandling og de fleste kan reise hjem og er fornøyd med den behandling de har fått. Dette er og skal være en trygghet for folk. Vi skal vite hvor vi skal når sjukdom inntreffer, og vi skal vite at vi blir godt tatt vare på av kvalifisert personale. Den tryggheten må vi fortsatt ha selv om helseforetaket skal gjøre innsparinger!

I arbeidet med forberedelser til styresak om innsparingene er representanter for brukerutvalget tatt med og vi har anledning til å uttale oss. Vi deltar på møtene og ser at innspillene til tiltak så langt som råd legges til rette for at det ikke skal svekke pasientbehandlinga.

Det er styret for helseforetaket som skal gjøre vedtakene om endringer i sjukehusa. Men brukerutvalget vil fortsette å påpeke det vi mener er viktig for å fortsette den gode pasientbehandlinga sjukehusa gir, også med fokus på pasientsikkerhet og kvalitet. Vi må også vite om konsekvenser av de vedtak som blir gjort.

Ingrid LøsetLeder i brukerutvalget

Ann Helene SkareNestleder i brukerutvalget

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Ålesund sjukehus. Foto: Staale Wattø