«Klarer en partileder å gå av, kan en til gjøre det»

Innleggsforfatter Emma Krohn-Dale avbildet under en demonstrasjon for abortlova i november 2018. 

Leserinnlegg

Det er snart kommune- og fylkestingsvalg og det har vært et ganske dramatisk år i politikken. Vi har opplevd facebook-tabbe av daværende justisminister, tatt opp abortdebatter og fått både kutting i stipend til studenter og det offentlige helsetilbudet slengt i fleisen på tampen av nyåret.

Men kjære medmennesker, det slutter ikke der. Vi møter nå en partileder som sa at «klarer du å bære fram et barn, klarer du ett til». Han legger seg flat og forteller at det var et «krøkkete» utsagn. Det bekrefter at han ikke har sympati og medfølelse for kvinner som står i en svært sårbar situasjon. Vil vi at han skal bli barne- og likestillingsminister? Det er få som trodde at abortdebatten skulle slå til i 2018, men opp kom den og fortsatte inn i 2019.

Under et ekstraordinært årsmøte i fjor var vi vitne til en vill casanova-flørting fra Høyre rettet mot KrF. Abortlova ble et forhandlingskort og frysningene ned ryggen var på plass. Det sto mellom høyre- og venstresida. Det var farlig jevnt.

Viste fingeren til Erna

Fleire hundre møtte opp i Ålesund under parolen «ikkje rør abortlova» og viste fingeren til statsminister Erna Solberg.


Erna fortalte om at det ikke var abortlova, men paragraf 2c det var snakk om.

Samtidig snakker KrF om at de vil passe på de aller svakeste i samfunnet og sette en stopp for sorteringssamfunnet en gang for alle. Det er et idyllisk mål. For likhet handler faktisk ikke om at vi skal være like som mennesker, men at vi skal ha like muligheter uansett hvor vi kommer fra.

De velger uansett å samarbeide med den regjeringa som kutter i støtte, legger ned spesialskoler og strammer inn på penger til fysioterapi.

Så før dere slenger rundt med ord som sorteringssamfunn. Bevis først at vi har plass til de dere er så opptatt av.

Vi kan puste lettet ut fordi KrF ikke fikk gjennomslag for lovendring på paragraf 2c. Men kvinners rett til å bestemme over egen kropp har blitt innskrenket ifølge av denne kompromiss-perioden. Retten til selvbestemt fosterreduksjon ble ikke endret fordi flertallet av befolkningen ønsket det, men fordi flertallet på stortingsrepresentanter stemte for. De har også fått en vetorett innen bioteknologi, så eggdonasjon og tidlig ultralyd må vi legge fra oss for nå.

Ropstad: – Jeg er ingen mørkemann

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil bruke sin nye posisjon som barne- og familieminister til å motbevise påstandene om at han er en mørkemann.


Dette er tross alt en debatt som ikke bare fortjener et stort fokus, men også krever det. Det er da viktig at vi ikke er stumme, og at de ikke vinner. Det er oss kvinnene som skal vinne. Vi har kjempa den kampen for at kvinner skal ha rett til å bestemme egen kropp, vi skal ikke innskrenke på de rettighetene. Vi skal framover, ikke bakover.

For det er jo litt kleint da Kjell Ingolf, at jeg som 17-åring må kjempe en kamp som våre mødre vant på 70-tallet. Men det er greit det. Vi tar opp kampen vi. Det som uansett er sikkert er at vi vinner. For du tuller ikke med kvinners rettigheter, du tuller ikke med oss.

Emma Krohn-Dale
Likestilling-og inkluderingsansvarlig i AUF Møre og Romsdal

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.