«Musikkbyen, turistbyen, studentbyen?»

Tilbud: Ålesund har mange tilbud til både byens befolkning og studenter, slik som konsertscena på Terminalen, men Elise Fiske mener at byen bør gjøres enda mer attraktiv for studentene.  

Leserinnlegg

Hva er Ålesund? Omringet av kraftfulle fjelltopper. Omfavnet av dyp og mystisk sjø. Et voksende folkeliv i sentrum, et stadig forsterket tilbud for storhandel i utkanten. Vi har matboder på Kiperviktorget. Maten er helt tipp topp. Vi har nye restauranter som åpner. Underholdning på Teaterfabrikken og Parken kulturhus. I helga kan du høre tonene og bassen fra konsertene på Terminalen. Og festivalene! Musikkbyen? Kanskje det er det Ålesund er. Eller matbyen? Turistbyen?

Ålesund har mye av det andre byer bare kan drømme om. Og Ålesund blir stadig bedre. Hit svermer det folk om sommeren for å sjekke ut trappene, nyte havet og kjenne vinden. I august strømmer nye studenter til. Er Ålesund studentbyen? Ålesund er mye, men kanskje er det fortsatt et stykke til vi kan kalle den studentbyen.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Hva får vi egentlig igjen for disse studentene? For deg som daglig leder av et utested, restaurant eller en butikk betyr de mer penger inn. For deg som eier bolig vil nye studenter kunne bety prisvekst. For deg som jakter på kjærligheten, kan det plutselig dukke opp en spennende sjel. Og for deg som bor her, som meg, betyr studentene mer liv, aktivitet og vekst. Men da må vi klare å holde på dem. Sørge for at de vil studere her, og helst bli her når de er ferdige. Hvordan?

Vi må gjøre Ålesund til det Ålesund nesten er – en rå studentby. Men da må vi sammen ta grep. Ett grep kan være at du som daglig leder av en bedrift iverksetter studentrabatter. Slikt genererer aktivitet. Du som styrer med prisen på hurtigbåten, du bør også innføre studentrabatt. For så snart avstandene blir kortere, noe den blir når prisen er billigere, vil flere sette seg på hurtigbåten for å oppleve mer.

Søstrene Fryd åpner dørene for kunstnere som ønsker en arena å vise seg frem på

Søstrene Fryd satser på lavterskelscene

Restauranten Søstrene Fryd starter nå på en gratis lavterskelscene for kunstnere som trenger en arena å vise fram sitt talent på.Over 30 møtte på venne-treff i Ålesund:

Flyttet til ny by og ville ha nye venner - så fikk de ideen som endret alt

Over 30 møtte opp for å teste «speedfriending» i Ålesund.

 

Kanskje skal vi skape flere arbeidsplasser for studentene? Har du behov for litt mer hjelp på kontoret ditt? Kanskje du kan tilby en deltidsjobb eller sommerjobb? Det er jo en billig penge for fersk kunnskap? Kanskje det kommunale helsevesenet skal ta seg en rekrutteringsrunde på NTNU med gode vilkår for dem som jobber sommeren gjennom?

Kanskje, om vi gjør alt dette, blir den kommende studenten mer ivrig etter å søke seg hit, til studentbyen Ålesund. Og kanskje da klarer vi å holde den nyutdannede igjen i den fine byen vår. Det gir befolkningsvekst. Ålesund er det mange byer bare kan drømme om å bli – la oss bli enda mer. La oss bli en skikkelig studentby.

Elise Fiske
Nestleder, Høyres studenter

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.