Leserinnlegg:

«Det er kun en rase, og det er menneskeheten»

Likeverd: Vi er alle mennesker uansett hvilket land under solen vi kommer fra, skriver Ragni Slinning.   Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Leserinnlegg

Vi kan ikke dele inn menneskeheten i raser. Der er kun en rase, og det er menneskeheten.

Ifølge en nytt studie var et stort våtmarksområde sør for Zambezi menneskehetens vugge, et sted hvor våre forfedre opphold seg i 70.000 år. Noen av oss vandret fra Afrika og ble lysere og lysere i huden etter hvert som vi fjernet oss fra den stekende solen. «Hvis alle stammer fra Afrika, må vi vel ha vært mørke i huden en gang.

Når ble vi så lyse, og hvorfor ble vi egentlig det?» Det skyldes folkevandring. I den grad alle nasjonaliteter er forskjellige, skyldes nedarvet kultur. Vi kan strekke oss til at vi har ulik etnisitet, men er av samme rase. Det fins imidlertid ingen allment akseptert inndeling, noe som har minst to årsaker. For det første finnes det ingen allmenne kriterier for inndeling i raser, og for det andre har rasebegrepet blitt misbrukt ideologisk. Politikk, sier forskerne.


– Dette har pågått i 400 år!

Rasismen har alltid vært der. Den ble bare litt stillere i åra etter borgerrettsmarsjene, sier Tricia Boutté. – Nå har presidenten begynt å selge kamuflasjefargede luer under mottoet «Join the Trump army».


Dette lille innlegget er en hyllest til Tricia Bouttè, Christian Junior, Kapako og ikke minst George Floyd. La oss avlive myten om rasisme. Vi er alle mennesker uansett hvilket land under solen vi kommer fra. Vi stammer alle fra Afrika, anyway.

Det er mye å finne på internett om temaet.


Jahn Christer: Rasismen lever over alt

«Som 10-åring gret eg på badet og prøvde å vaske fargen av ansiktet»

- Rotekte rasisme finst også i Ørsta, i Volda, på Folkestad og alle andre stader – ikkje berre i storbyar og i USA. Det har eg sjølv fått merke på kroppen.