Leserinnlegg:

«Folkeopplysningen» og rusmisbruk

Hasj: Støttegruppa for rusomsorg i Ålesund mener at NRK med programmet «Folkeopplysningen» kan se ut til å ha som agenda å få flere til å bruke cannabis. 

Ingen er iskaldt nøytrale, verken forskere eller programledere, og slett ikke de som trekker konklusjonene

Innlegg

Støttegruppa for rusomsorg i Ålesund er en tverrfaglig og tverrpolitisk interessegruppe som arbeider som tittelen sier, som støttegruppe i rusomsorgen, men også med forebygging og holdningsskaping. I gruppa er det lokalpolitikere, pårørende til rusmisbrukere, tidligere rusmisbrukere og samfunnsengasjerte enkeltmennesker.

Vi er sjokkert over at NRK i programmet «Folkeopplysningen», vist i NRK1 onsdag 7. september, i NRK2 torsdag 8. september og i NRK 3 fredag 9. september, lar seg bruke som dårlig kamuflert talerør for legalisering av cannabis i Norge.

Selv om det ikke var direkte uttalt som konklusjon i programmet, var det ingen tvil om hva programmet, og for så vidt også programleder Andreas Wahl, ønsket å oppnå.

Det var trist, vondt og skremmende for dem som har opplevd hasj som port inn til en vei som KAN føre til en tragisk død. Medlemmer av vår gruppe har opplevd det.

Programmet ga seg på en snedig måte ut for å representere «vitenskap» og «fakta». Men fakta kan svært ofte endre karakter etter øynene som ser, eller holdninger og samfunnssyn/livssyn/politisk overbevisning hos dem som forsker eller presenterer forskningsresultater. Ingen er iskaldt nøytrale, verken forskere eller programledere, og slett ikke de som trekker konklusjonene.

Støttegruppa for rusomsorg i Ålesund er ingen forskningsinstans. Men vi vet, og har hittil ikke sett noen som har benektet det, at økt tilgang til rusmidler gir økt bruk, og økt bruk gir økte rusproblemer, både for brukeren, men ikke minst for de nærmeste pårørende. Det gjelder like mye for narkotika som for alkohol. Dødsfall på grunn av rus er tragisk. Men de færreste ender i en dødelig overdose. Et liv med rus, eller et liv nær en rusavhengig, kan over år være destruktivt og depressivt, av og til farlig, og alltid fullt av bekymring, hjelpeløshet, brutte løfter, slitsomt uten ende, men også preget av trassig optimisme og kjærlighet. Hvor var all denne lidelsen i Wahls grafer og statistikker?

Det er nesten utrolig at et program som kaller seg «Folkeopplysning» tillater programlederen å «drite ut» – for å bruke et folkelig uttrykk – landets justisminister. Man kan ha ulik oppfatning av justisministerens politiske syn, men man slår ikke justisministeren i hodet med en tykk bunke «vitenskapelige resultater», for deretter å avkreve han hvilke vitenskapelige fakta han bygger sitt nei til legalisering på, og ved slutten av programmet gjøre det klart for seerne at Anundsens fakta stort sett bare var tilfeldige avisartikler, uten å gi ham anledning til å kommentere det. Dette var skammelig journalistikk!

Vi er ganske sikker på at mange seere, ikke minst unge, oppfattet programmets budskap slik: «Det er ikke farlig å røyke hasj. Det tror jeg sannelig jeg vil prøve».

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Innlegg