Vard varsler flere permitteringer

Skipsbyggerne i Vard hadde mindre å gjøre første kvartal i år. På ett år er ordreboka halvert.

Konsernsjef Roy Reite i Vard 

Næringsliv

Tallene fra første kvartal for Vard viser hvordan konsernet må kjempe for å omstille seg til nye marked.

Ved utgangen av første kvartal i fjor hadde Vard en ordrebok på 15,6 milliarder. Da årets første kvartal var over, måtte imidlertid konsernet se at ordreboka var skrumpet inn til 8,5 milliarder.

Må sikre avtaler

Tidligere i år kunne Vard offentliggjøre en intensjonsavtale på bygging av fire ekspedisjonsfartøy for cruisereiser. I kvartalsrapporten skriver selskapet at det er avgjørende å sikre de inngåtte avtalene for at arbeidsmengden ved de norske verftene ikke faller under «kritisk nivå».

– Et økende antall permitteringer vil være nødvendig fram til variasjonen i ordreboka blir større, heter det videre.

Onsdag ble det kjent at konsernet har sikret seg bygging og design på 15 fraktefartøy til en verdi av nær 2,5 milliarder kroner. Disse skal bygges ved tre av Vards verft i Romania og Vietnam.

Les også:
Intensjonsavtale om bygging av fire fartøy
Skal bygge 15 modul-fraktefartøy

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Valutagevinst ga pluss

Inntektene i første kvartal i 2016 falt med om lag en tredel fra 3 milliarder kroner, til 2 milliarder. Driftsresultatet endte med fem millioner kroner i minus for perioden. På grunn av valutagevinster kan Vard likevel notere seg for et pluss på 43 millioner kroner for resultatet før skatt, ifølge rapporten til Singapore-børsen.  

Flere av Vards kunder har fått økonomiske problemer i løpet av byggetida for nye skip. Selskapet skriver også i rapporten til markedet at de jobber aktivt både med kunder og finansinstitusjoner for å sikre levering av dagens ordre.

Les også: Usikker framtid for milliardskip

Les kvartalsrapporten her (ekstern lenke)

Vard med milliard-tap i 2015

Vard Holdings Limited har bokført et tap på nær 1,3 milliarder kroner i fjor. Selskapet håper at nye typer fartøy tar Vard tilbake til gamle høyder.