Roger Hofseth er gründer i Hofseth International, et selskap som har hatt en eventyrlig vekst de siste åtte årene. Før helga ble de kjent at selskapet har kjøpt Fjordlaks Aqua.

– Dette gjør oss til et helintegrert selskap, der vi har kontroll på hele verdikjeden, sier Roger Hofseth.

Selskapet videreforedler laks ved to anlegg på Valderøy og i Syvde. Snart kommer videreforedlingsanlegg nummer tre i drift, og det ligger midt i Ålesund.

– Her skal vi produsere ferskvarer, og det skal pakkes slik at det kan settes rett inn i butikkene, forklarer Roger Hofseth.

Blir diger

I fjor var omsetningen 1,4 milliarder kroner. Med nytt foredlingsanlegg, og kjøpet av oppdrettsselskapet Fjordlaks Aqua blir det et stort hopp i omsetningen framover.

– Målet er en omsetning på 2,5 milliarder i 2017, erklærer Roger Hofseth.

Ola Holen, blant annet med fortid i Pan Fish, er høyrehånden til Roger Hofseth. Nå kommer en ny person inn i toppledelsen: Henning Hofseth, som er broren til Roger Hofseth. Han blir den nye daglige lederen i Fjordlaks Aqua.

Henning Hofseth har lang fartstid i fiskeeksportbransjen, blant annet i selskapene Vestmar og Unifood.

– Det blir spennende å jobbe med oppdrett, sier Henning Hofseth.

Gründer Roger Hofseth i Hofseth International med broren Henning. Foto: Nikolas Birkevold Farstad

Tette bånd

Begge Hofseth-brødrene har jobbet for Fjordlaks i yngre dager, og de har tette bånd til Pedersen-familien. At det er Hofseth-selskapet som får tilslaget på Fjordlaks Aqua er ingen tilfeldighet.

– Vi kunne sikkert fått en bedre pris i en åpen budrunde, men for oss er det viktig at aktiviteten knyttet til Fjordlaks Aqua i Ålesund og Storfjorden blir opprettholdt. Det har Hofseth garantert, sier Kristin Pedersen.

Nye arbeidsplasser

Hofseth skal drive videre ørretslakteriet i Fjordlaks sitt anlegg i Steinvågen. Bare 500 meter unna ligger det nye videreforedlingsanlegget til Hofseth, der det blir 30 nye arbeidsplasser.

Det kan også bli økt aktivitet i Storfjorden. Der er det planer om å bygge et påvekstanlegg, slik at ørretsmolten kan vekse seg større på land.

Prisen for Fjordlaks Aqua er en milliard. Verdien ligger først og fremst i de sju matfiskkonsesjonene.

Trenger mer råstoff

Produksjonskapasiteten er i dag på 10.000-11.000 tonn i året. Dette sikrer råstoff for Hofseth sine foredlingsanlegg, men er på langt nær nok.

– Våre foredlingsanlegg har kapasitet til 85.000 tonn sløyd laks og ørret i året, sier Roger Hofseth og Ola Holen.

Med seg på laget i kjøpet av Fjordlaks Aqua har Hofset en japansk partner.

– Det er et selskap som vi har samarbeidet godt med i fire år, sier Ola Holen.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Røper suksessformel

Hofseth International har i dag rundt 200 arbeidsplasser. Med tilgang på egen fisk skapes grunnlag for flere.

– Det er foredling som gir arbeidsplasser i Norge. Mange har sagt at det ikke lønner seg å videreforedle her i landet, men det har vi motbevist. Med dagens teknologi klarer vi å gjøre produksjonen konkurransedyktig. Dessuten er kundene villige til å betale mer for norsk kvalitet, sier Ola Holen.

Denne teknologien er på snart på plass i det nye anlegget.

– Det er av det beste som er i markedet, sier Ola Holen.

I tillegg røper de en annen bit av suksessformelen: – Vi er en liten organisasjon. De fleste kundene kan snakke med meg direkte, sier gründeren, Roger Hofseth.