Tror ubemannede skip kan bli storsatsing

«Enestående mulighet» for den maritime klynga, mener Sjøfartsdirektoratet.

Rolls-Royce sin simulator for fjernstyring av skip som ble presentert ved Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) tidligere i år.  Foto: Staale Wattø

Næringsliv

Blir ubemannede, eller førerløse skip, det neste industrieventyret for den maritime klynga? Sjøfartsdirektoratet, Kystverket, Norsk Industri og Marintek er initiativtakerne for et nytt samarbeid på området.

Tirsdag 4. oktober åpner samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen konferansen som markerer oppstarten av Norsk Forum for Autonome Skip.

– Etablering av Norsk Forum for Autonome Skip er et godt og viktig tiltak for kunnskapsutveksling om teknologi som både kan gi nye muligheter for den norske maritime klyngen og mer og sikrere sjøtransport, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

På kort sikt vil det største markedet ligge i å automatisere operasjoner som kan forbedre sikkerhet og drift på eksisterende skip.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

– Interessen for autonome skip er sterkt økende og både industri og forskning sier at dette kan bli den neste revolusjonen innen sjøfart. Autonome skip vil gi helt nye forretningsmuligheter for verft, utstyrsindustri og redere. De er mindre kostbare i drift, de krever høyteknologisk kompetanse og nye og tettere samarbeidsformer mellom aktørene. Dette gir den norske maritime klyngen en enestående mulighet til å ta en internasjonal ledende rolle i utvikling og kommersialisering av disse ideene, heter det i en pressemelding fra Sjøfartsdirektoratet.

Skip seiler på egen hånd om 30 år

Kystverkdirektør Kirsti Slotsvik presenterte mandag sin perspektivanalyse fram mot 2050. Hun tegnet tre framtidsbilder som kan bli virkelighet.

Rolls-Royce viste tidligere i år fram sin nye simulator som er klar for virtuell styring av skip, og konsernet er allerede i dialog med Kystverket for å få en fjordstrekning å trene i.

Oskar Levander i Rolls-Royce uttalte til Sunnmørsposten tidligere i år at han trodde vi ville se den første førerløse ferja i Norge innen 2020.

Les også: Nå kan kapteinen settes på land (krever innlogging)