Olympic Holding-resultatet 2015:

Kvart milliard i krillminus - tok utbytte for å betale regninger

Årsregnskapet fra Stig Remøys Olympic Holding viser tydelig hvor presset situasjonen til Herøy-rederen er.

Presset Herøy-reder Stig Remøy kjemper på flere fronter for å berge forretningsvirksomheten i ulike selskaper.   Foto: Staale Wattø

Næringsliv

Samtidig som selskapet i 2015 gikk med rundt 400 millioner kroner i minus før skatt, tok Remøy ut 195 millioner kroner i utbytte fra 2014-overskuddet, skriver Dagens Næringsliv fredag.

Viseadministrerende direktør John Arne Winsnes sier til avisa at utbyttet er brukt til å betale regninger mellom de ulike selskapene i konsernet. 

– Pengene er ikke gått ut av konsernet, men brukt til å betale utgifter konsernet hadde, sier Winsnes til Dagens Næringsliv.

Store underskudd

I årsrapporten kommer det videre fram at krillvirksomheten i Olympic-selskapet Rimfrost fikk et underskudd på 273 millioner kroner, skriver Nett.no.

Det største underskuddet i regnskapene kommer fra offshorevirksomheten i Olympic Ship, som endte med minus 621 millioner kroner som følge av store nedskrivninger. Offshorerederiet fikk denne uka forlenget avtalen om å slippe avdrag på gjelda, i påvente av en enighet med kreditorene om refinansiering.

Les også:
Skjer i sjøen for Olympic

Tror Olympic overlever krisen

(saken fortsetter under)

I arrest Krillfartøyet «Juvel» i Sørishavet. Skipet ble i forrige uke tatt i arrest i Danmark og ligger fredag til kai i Sakgen.   Foto: Olympicseafood.com

Gjeldsforhandlinger

Rimfrost kjøper og videreselger krillfangsten fra Emerald Fisheries, som igjen er selskapet som eier fangstskipet Juvel og har ansatt mannskapet.

Emerald Fisheries skulle denne uka møte i Søre Sunnmøre tingrett, for å svare på et skattekrav fra norske myndigheter, men den saken ble utsatt på ubestemt tid. Dagen etterpå ble det åpnet gjeldsforhandlinger i selskapet.

I begjæringen om gjeldsforhandlinger har Emerald Fisheries opplyst at et søksmål fra Røkke-konkurrenten Aker Biomarine i USA, er bakgrunnen for at de har problemer med å betale skattekravet.

Les også: Gjeldsforhandling for Emerald Fisheries

Aker-selskap aviser forklaring

Forklaringen avvises imidlertid av Aker Biomarine-direktør Matts Johansen i et intervju med bladet Fiskaren.

– Det står i sterk kontrast til uttalelser fra selskapet selv og hovedaksjonær Olympic Holding, om at krillfangst historisk stort sett har blitt solgt til interne selskaper og endt på lager uten å bli solgt til eksterne kunder. Tidlig 2015, uttalte Olympic Holding AS selv, under rettsaken om tvangsinnløsning av minoritetsaksjonærer 21. april 2015, at krillprosjektet har vært «et mareritt», sier Johansen til bladet.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Startet etterforskning

Søksmålet fra Kjell Inge Røkke-eide Aker Biomarine retter seg mot både Olympic Holding, Emerald Fisheries og Rimfrost - i tillegg til at flere andre konkurrenter er saksøkt. 

De mener konkurrentene på ulovlig vis utnytter deres patenterte produksjonsmetoder for krillolje, og vil at de utestenges fra det amerikanske markedet.

Amerikanske International Trade Commission besluttet nylig å åpne en etterforskning i saken, og en avgjørelse er først ventet i midten av 2017.

Relaterte saker:

Tror Olympic overlever krisen

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities tror Stig Remøy og hans Olympic Shipping kommer seg gjennom krisen i offshore supply.

Krillselskapet til Olympic Holding

Gjeldsforhandling for Emerald Fisheries

Søre Sunnmøre tingrett har tysdag vedtatt å opne gjeldsforhandling for Emerald Fisheries AS.

Utsett frist for krill-selskap

Emerald Fisheries har fått utsett frist til å gjere opp momskravet på 13 millionar kroner.