Ny konkurs i restaurantbransjen i Ålesund avdekker rot og uoversiktlig forretningsdrift.

Ålesund Restaurant & Bar drev tidligere Jugend Bar i leide lokaler i Apotekergata i sentrum. Utestedet stengte dørene i fjor høst.

Advokat Bjørn-Ivar Borgund var bostyrer i saka som nå er ferdigbehandlet av Sunnmøre tingrett. Forrige måned ble bobehandlingen innstilt fordi det ikke var midler i boet til å betale for jobben. I beretningen fra bostyrer blir det påpekt en rekke mangler ved forretningsdrifta. Under tvil blir det ikke foreslått konkurskarantene.

Knapt lønnsutbetalinger

Blant annet er det ikke rapportert om utbetaling av lønn for store deler av 2016.

– Bostyrer legger til grunn at de ansatte ikke kan ha jobbet av ren veldedighet, skriver Borgund i rapporten som er sendt over til politiet som skal vurdere om de vil åpne etterforskning.

Bostyreren stusser over at bankutskrifter viser svært lite utbetalt lønn til ansatte:

– Dette synes merkelig all den tid det er vitterlig at selskapet holdt åpent til 30.09.16, skriver Borgund.

Bostyrer har forsøkt å kontakte tidligere ansatte, men i liten grad lykkes å få klarhet i hvordan dette henger sammen. En person bekreftet arbeidsforholdet i en samtale med bostyrer, men trass i at bankutskrifter ikke viser at det er utbetalt feriepenger for 2016, opplyser vedkommende at hun ikke har noe utestående.

Uklare roller og mangler

I rapporten fra bostyrer til Sunnmøre tingrett kommer det fram at det har vært svært vanskelig å få oversikt over hva som har skjedd i selskapet som ble starta tidlig i 2015.

(saka fortsetter under)

Smp.no har snakket med mannen som avslår å kommentere konkurssaken overfor avisa.

Etter våren 2016 er det ikke ført regnskap eller levert bilag, og det er heller ikke levert årsregnskap for 2015. Mattilsynet stengte lokalene for matservering fra høsten 2016, og virksomheten til selskapet opphørte ved utgangen av september dette året. Det er ikke kjent om selskapet har vært a jour med moms- og lønnsinnberetninger til myndighetene.

Ingen dekning

Den utløsende årsaken til konkursen var krav på knappe 130.000 kroner fra Skatt Midt-Norge, men bostyrer mener selskapet trolig har slitt økonomisk allerede før ledelsen som satt på konkurstidspunktet overtok.

Mattilsynet hadde en rekke anmerkninger til serveringen i lokalene etter oppstarten i 2015, og bostyrer antar at selskapet har vært betalingsudyktig allerede fra slutten av 2015.

Det er kommet inn 53 fordringer som til sammen er på knappe 1,7 millioner kroner, men det er trolig ikke dekning til noen av kreditorene.

Under en gjennomgang av lokalene ble det stort sett funnet bedervet mat, alkoholfrie varer og noen åpnede flasker med alkohol i baren. Driftstilbehør fantes ikke i lokalene og en del innleid utstyr var hentet før konkursåpningen.

I beretningen til Sunnmøre tingrett blir det påpekt mangler i regnskapsføringen, rapportering av lønn og levering av regnskap og selvangivelse. Arkivbilde Foto: Stig Vågnes