Fiskeri:

De norsk-russiske forhandlingene i Ålesund er i gang

Den norske forhandlingslederen håper på bedre kartlegging av fiskebestandene i Barentshavet.

Her lukkes dørene slik at de norsk-russiske forhandlingene på Hotel Waterfront i Ålesund kan starte.  Foto: Per Ove Stige

Kjell Ingebrigtsen er leder i Norges Fiskarlag.  Foto: Per Ove Stige

Fiskeri

Klokka 10.30 starta de norsk-russiske forhandlingene i Ålesund. Torsdag skal de etter planen være enige om neste års uttak av de store verdiene i Barentshavet.

Fra forhandlingsrommet på Hotel Waterfront har de samtidig utsikt til sjøen, og for så vidt også til en russisk fraktebåt som i helga blei taua inn til Ålesund.

Den samla verdien av den norske og russiske fisken har en førstehåndsverdi på hele 16-17 milliarder kroner, ifølge det norske fiskeridepartementet.

Omfattende forberedelser

Historisk har det hendt at de ikke har kommet til enighet innen fristen og derfor har forhandlet både en og to dager på overtid. Men det begynner å bli noen år siden. Fra norsk sides ledes forhandlingene av departementsråd Arne Benjaminsen.

– Vi har et godt samarbeid gjennom hele året, og har et omfattende forberedende arbeid i fellesskap, sier den norske forhandlingslederen. – Det er sjelden det kommer overraskelser, sier han videre.

– Så hvor lenge har dere booka hotellet?

– Det er til torsdag, svarer Benjaminsen.

Lavere uttak av torsk og lodde

Han understreker at Norge og Russland har en fast fordelingsnøkkel av fisken. Det de først og fremst skal avgjøre er hvor stort uttak som skal gjøres.

– Torskebestanden er størst. Torsken er mest verdifull, sier Benjaminsen. Rådet fra Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) er å redusere neste års uttak med 13 prosent.

I år har det også vært fiska lodde. På Sunnmøre har det derfor blitt produsert verdifull lodderogn. Rådet fra ICES for neste år er null uttak.

– Det gjenstår å se, sier Benjaminsen.

Mangler fortsatt kartlegging

Fra norsk side understrekes det at avtalene legger særlig vekt på tiltak for å bevare bestandene og koordinere fiskerivitenskapelig forskning. Samtidig er det fortsatt et behov for bedre kartlegging. I fjor ble partene enige om forbedrede vilkår for gjennomføring av fiskeriforskningstokt i hverandres soner, noe som skal gi grunnlag for forbedret kartlegging av fiskebestandene i årene framover.

– Vi ønsker stadig en bedre kartlegging av fiskeressursene, sier Benjaminsen til Sunnmørsposten.

– Hvilke bestander er det spesielt behov for å kartlegge?

– Jeg vil si at generelt er det et behov for dette, sier forhandlingslederen på norsk side.

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik deltar ikke i selve forhandlingene. Onsdag kommer han likevel til Ålesund for å hilse på sin russiske kollega, Ilja Sjestakov.

Mandag kommer russerne til Ålesund for å forhandle om fisken i Barentshavet

Med milliarder på bordet

Også den russiske fiskeriministeren kommer til forhandlingene i Ålesund.

 
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Fiskeri