Fiskebestandene vokser og nærmer seg 1970-nivå

De fleste fiskebestandene i Nordøst-Atlanteren har blitt gjenoppbygd på grunn av bedre fiskeriforvaltning, melder Havforskningsinstituttet.

Illustrasjon.  Foto: June R. Johansen

Fiskeri

Fiskebestandene vokser og nærmer seg 1970-nivå, ifølge en ny studie. Havforskerne har sett på utviklinga for 85 fiskebestander i Nordøst-Atlanteren i perioden 1960–2015.

– For alle bestander under ett, var det gjennomsnittlige bunnivået rundt år 2000. Siden den gangen har de fleste bestandene tatt seg opp igjen, sier havforsker Fabian Zimmermann til Havforskningsinstituttets nettsted.

– Studien vår dekker området fra den iberiske kysten i sør via Norskehavet og til Barentshavet i nord. Blant dem finner vi fisk med viktig økonomisk betydning, blant annet sild, torsk og makrell, forteller Zimmermann.

Alle EU-land rundt Nordøst-Atlanteren har innført strengere reguleringer av fisket i årene etter 2000. Zimmermann sier de har funnet en klar sammenheng mellom økt biomasse og strengere reguleringer.

– Vi ser også at vekst i bestandene avhenger av rekruttering. Bestander som har ikke fått én eller flere sterke årsklasser øker ikke, selv om fangsten er redusert. avslutter Zimmermann.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Fiskeri