Torsdag har Rolls-Royce Marine informert ansatte om at selskapet fortsetter nedbemanningen i sin maritime virksomhet.

– Det er foreslått en reduksjon av antall ansatte i marinedivisjon globalt med 800 i løpet av første halvår 2017. Det er foreløpig ikke klart hvilke land disse reduksjonen vil komme i, skriver Anette Bonnevie Wollebæk, kommunikasjonsdirektør i selskapet, i en pressemelding.

Legge ned fabrikker?

Rolls-Royce-direktør Warren East sier ifølge Bloomberg.com at de planlegger å legge ned fabrikker innen marineutstyr og flytte noe produksjon til lavkostland. Også innen skipsdesign skal noe flyttes til lavkostland, ifølge Bloomberg. Warren East vil i intervjuet ikke være konkret på hvor mange anlegg de vil legge ned.

Mikael Makinen, president i marinedivisjonen, sier til Bloomberg at de har tenkt å handle:

– Vi hadde 27 operasjonelle anlegg. Nå går vi ned til, du vil se senere, svært, svært få, sa Makinen ifølge Bloomberg tidligere i høst.

Kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk kommenterer dette slik:

– Dette betyr ikke at vi skal legge ned fabrikker i Norge. Det er ingenting i den endringsmeldingen vi har delt internt i dag som handler om å legge ned anlegg i Norge eller andre land, understreker Wollebæk overfor Sunnmørsposten.

Men etter det smp.no kjenner til, er nedlegging av flere fabrikker i Norge blant framtidsplanene – også her på Nordvestlandet.

Produksjonen i Ulsteinvik er blant avdelingene som diskuteres, men trolig er det også flere anlegg som står i fare.

Har allerede sagt opp mange

Siden midten av 2015 er marinedivisjonen i Rolls-Royce redusert med rundt 1.000 stillinger. Halvparten av disse jobbet i Norge.

I dag har marinedivisjonen rundt 4.800 ansatte i 34 land. 1.900 av disse jobber i Norge. Det meste av marinedivisjonen er i Norge, Finland, Sverige og Storbritannia.

Til våren vil det være klart hvor de nye kuttene kommer.

Satser på Ulsteinvik

Samtidig med meldingen om omorganiseringer, annonserer Rolls-Royce økte investeringer i teknologiutvikling og servicekapasitet i Ulsteinvik.

Her driver Rolls-Royce utvikling, produksjon og service av propulsjonsteknologi.

– De kommende organisasjonsendringene vil også gjenspeile økt satsing på utvikling av elektriske og digitale løsninger for det fremtidige maritime markedet, skriver Rolls-Royce i meldingen.

– Marine fortsatt viktig

I pressemeldingen snakkar Rolls-Royce-direktør Warren East om svært tøffe markedsforhold. Samtidig vil de investere i fremtidige muligheter.

– Tiltakene som blir gjort vil øke konkurransekraften og styrken til et forretningsområde som forblir viktig for Rolls-Royce, sier konsernsjef Warren East i Rolls-Royce.