Det er utviklet en supereffektiv reaktor som omdanner biologisk avfall ved hjelp av varmekjære bakterier. Pilotprosjektet koster 40 millioner kroner og settes nå opp ved Lindum AS sitt biogassanlegg i Drammen.

Den nye reaktoren blir operativ fra høsten av.

Ikke smart: Å brenne våt organisk avfall er å brenne nyttige næringsstoffer, sier Harald Nordal.

– Den neste selges i 2017. Jeg vet også hvor de neste ti reaktorene skal. Det blir en miks mellom Norge og utlandet, sier styreleder i Hyperthermics Energy AS, Harald Nordal en smule hemmelighetsfull.

Patentert

Ørstabedrifta har tatt patent på prosessen der de bruker varmekjære (hydrotermofile) bakterier i omdanningen av organisk avfall.

Prosessen installeres som en forbehandling av avfall før det går inn i biogassanlegget.

Nordal sier det er et stort marked for å effektivisere produksjon av biogass og dermed oppnå tilsvarende reduksjon i produksjonskostnadene som en i det siste har oppnådd innen sol- og vindenergi.

Bedrifta vil lisensiere ut bruken av disse organismene til kundene. Bakteriene gjør prosessen 100 prosent mer effektiv og også mer miljøvennlig.I tillegg tar reaktoren også liten plass.

Gjør som flere enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

Fra MMC

Den er markert i blått på hovedbildet øverst. Det er MMC i Fosnavåg som lager selve tanken samt de to grønne konteinerne som er plassert inn i det tradisjonelle biogassanlegget til Lindum.

– Hyperthermics har biologien og vi har prosessutstyret, sier Håvard Gjelseth i MMC.

De har samarbeidet med Hyperthermics Energy om å lage et styresystem som sørger for at prosessen i flere tanker går i riktig rekkefølge. MMC produserer alt av stål, rør, konteinere og kontrollsystem.

Les også: Hemmeligheten er varmekjære ur-bakterier

Les også: Piloten koster 40 millioner kroner

Noe nytt

– Vi har levert ganske mye prosessutstyr på land og sjø men ikke inn mot biogass og avfallshåndtering. Dette er noe nytt. Hyperthermics kom til oss fordi de vet vi har rustfri produksjon og har produsert tanker før. I dag produserer vi for det meste til fiskeri- og brønnbåtnæringa.

Dette er en liten del av MMCs aktivitet som er totalleverandør av håndteringsutstyr for fiskebåter og brønnbåter med mere, ifølge de to.

Samarbeidspartnere

Gjelseth sier det går bra med MMC fordi fiskeri er litt i motfase til olje og gass. For MMC er ikke dette veldig gullkanta oppdrag.

– Intensjonen er at vi skal være samarbeidspartnere. Vi får avvente resultatet av pilotprosjektet. Hvis dette virker så godt som forskningen og laboratorieforsøk tilsier, tror jeg dette blir et stort og spennende marked, sier Håvard Gjelseth.

Sirkulærøkonomi

– Dette er sirkulærøkonomi der alt blir tatt vare på av biologisk avfall. Reaktoren utvikler biogass, biohydrogen og fastavfall som brukes til jordforbedring og gjødsel i matproduksjonen, opplyser Nordal.

Framtidas drivstoff

– Vi synes det er kjempespennende at vi produserer hydrogen med energioverskudd i prosessen. Dette er også en av årsakene til at Lindum er interessant som partner. Fordi de har en hydrogeninfrastruktur. Sammen har vi fått tilskudd fra Forskningsrådets program EnergiX, Innovasjon Norge og Enova. Pilotanlegget skal også brukes til å demonstrere produksjon av hydrogen.

Hydrogen seiler opp som framtidas store drivstoff. Toyota og Honda er i ferd med å serieprodusere hydrogenbiler. De første blir levert i disse dager. Nordal skulle gjerne hatt en hydrogenbil sjøl, og med hydrogenstasjon i Ørsta, naturligvis!

Les flere nyheter fra næringslivet her