– Og det er verdens største seismiske båt, forklarer Asbjørn Olsen fra Ålesund.

Skipet er hele 70 meter bredt. Lengden er 104 meter. Skipet kom nytt fra verftet i Japan i april, via Suez-kanalen.

Fredag kveld ligger de i Bergen. Olsen er seismiker og jobber som chief observer om bord på «Ramform Titan».

Forrige generasjon Ramform-båter var 40 meter brede. Dette er den første, og flere 70-metersbåter er under planlegging og bygging.

Veldig stabil

De er nettopp kommet fra skipets første jobb, der de kartla Norne-feltet på Haltenbanken. Lørdag drar de til Falklandsøyene. De er tre sunnmøringer, og til sammen åtte nordmenn, blant mannskapet på 80.

Stor bredde gir stor kapasitet når de skal lage 3D-kart av fjellet, for å kartlegge mulighetene for å finne olje eller gass under havbunnen. Skipet kan taue 24 seismikkabler samtidig. Hver av kablene kan være opptil 12 kilometer lange.

– Bredden gjør også båten veldig stabil. Dette er den mest stabile båten vi tre sunnmøringer har vært på, og den er stabil også i full storm, forteller Olsen.

Nordvestlandet

Selv om skipet er bygd i Japan, og eieren PGS Geophysical holder til i Oslo, er det en rekke bedrifter fra Nordvestlandet som har vært involvert. Olsen nevner blant annet: Ulsteinvik-bedrifta Kongsberg Evotech, Acel, Jets, Libra-Plast, Baro Mek. Verksted, Rekdal Industrier, PartnerPlast, Brude Safety, Viking Safety sin Ålesund-avdeling, Ekornes, Bjørdal Industrier og Vestcom.

Les nyheter fra næringslivet på smp.no

F.v. Arbeidsleder/båtfører Lars Furmyr, arbeidsleder/båtfører Kjartan Kvalsvik og chief observer Asbjørn Olsen. Foto: Privat