Hun er øverste sjef for NTNU sin avdeling i Ålesund og roser Tore Ulstein for utspillet hans i Sunnmørsposten på tirsdag. Ulstein tok til orde for å gjøre Ålesund til sentrum for norsk havromsatsing. Men konkurrenter lurer under vannskorpa.

Vil vise seg fram for Oslo og EU

Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest fulgte opp Ulsteins utspill med å si at «vi må fossro i samme retning». Ingjerd frykter at Ålesund vil tape mot Trondheim og Bergen.

– Med det, tror jeg Ingjerd særlig tenkte på Oslo, at de sentralt fort bevilger pengene til aktører i store byer, sier Fet.

Bergen har samla solid havromskompetanse på bekostning av Ålesund. Trondheim har blitt en samarbeidspartner, men konkurrerer også med nebb og klør om både statlige overføringer og skarpe hjerner.

Viserektoren mener det er avgjørende å bli lagt merke til.

– Nøkkelen er å vise fram pilotteknologi, at man er i stand til utvikle verdensledende løsninger og levere forskning i verdensklasse.

Fet ser til EU, der det ligger store prosjekter og lukrative forskningsmidler. Og ikke minst: høykompetente forskere. Hun minner om at Norge konkurrerer med sterke fagmiljø i Nederland, Italia, Finland, Tyskland og ikke minst Asia.

Ålesund-miljøet har en dobbeltrolle i møte med storesøster NTNU i Trondheim.

– Vi kjemper om forskningsmidler og teknologiutvikling, men samtidig får vi også tilgang på forskere og prosjekter.

Fet trekker fram Ocean Test Centre i Storfjorden som eksempel. Her måler man blant annet vind, vannstrømninger og driver med satellittovervåking. Ocean Test Centre er å annse som en forløper og tilleggsdel til milliardprosjektet Ocean Space Centre i Trondheim. Sistnevnte er noe teknologimiljøet og lokalpolitikerne der oppe har jobbet intenst for å få finansiert over statsbudsjettet, uten å komme i havn.

Magerholm Fet peker på noen forskjeller på det akademiske miljøet på Sunnmøre kontra Trøndelag.

– Vi er tett på næringslivet. Det er flere på campus som er tilknyttet bedrifter, enn som ikke er det, forteller hun.

Hun må le litt når hun forteller om de stereotypiske kulturforskjellene hun har opplevd personlig.

– Det går litt seinere der oppe i Trøndelag. Her på Sunnmøre blir det tatt raskere beslutninger.

Vil føre an i det grønne skiftet

Magerholm Fet er professor i miljøledelse, systemteknikk og livsløsanalyse. Hun er opptatt av at Norge må ligge i front i det grønne skiftet til havs. Hun advarer mot å lempe på kravene, fordi klimatrusselen krever handling. Norge skal blant annet halvere CO₂-utslippene fra den internasjonale skipsflåten innen 2050.

– Det politiske målsettingene på dette området må for all del opprettholdes. Når det gjelder utslippsfrie løsninger blir samarbeidet med Trondheim viktig.