Brødrene Sperre på Ellingsøy har alliert seg med restauranten Zuuma i Ålesund for å teste ut makrell som råvarer for sushi.

God smak

– Kvaliteten er topp, fisken har veldig god smak, og vi har fått veldig god tilbakemeldinger fra dem som har smakt makrellen, sier daglig leder Vincent Caballes på Zuuma i Ålesund.

Dermed har sushirestauranten bestemt seg for å sette makrell fra Norge og Ellingsøy på menyen.

– Det blir spennende, for vi vet at mange nordmenn er skeptiske til makrell. Men vi skal virkelig lage noe spesielt ut av dette, sier Caballes.

Stor produsent

Optmist: Salgssjef Ole Kristoffer Nore hos Brødrene Sperre AS har stor tro på sushi-makrellen.

Brødrene Sperre er en av landets største produsenter av makrell, og har allerede tatt imot 20.000 tonn i høst. Bare en liten brøkdel kommer til å havne på norske sushitallerkener.

– Vi ønsker først å fremst å få fram mulighetene som ligger i makrell som råvare, sier Kjetil Sperre hos Brødrene Sperre AS.

En sentral mann i produktutviklingen er japanske Ikuyo Koike. Han kjøper makrell fra Brødrene Sperre, og i sesongen oppholder han seg på anlegget for å forsikre seg om at fisken har topp kvalitet.

Lite utvalg

Makrelljegerane på "Fiskeskjer": Lat nota gå! Millionar på spel. Kjappe avgjerder, tru og tvil, oppturar og nedturar. Slik er kvardagen for ein makrellfiskar. – Det er like spennande kvar gong, seier skipperen på «Fiskeskjer».

– Sushi begynner å bli veldig populært i Norge, men det er lite utvalg av produkter sammenlignet med Japan. Og norsk makrell er utmerket, sier Koike.

Tirsdag var kokkene på Zuuma på besøk hos Brødrene Sperre. De fikk se at Koike blant annet plukket ut alle bein med en pinsett, og at skinnet ble tatt av, uten at det flotte sebramønsteret forsvant. For utseendet på maten er viktig i japansk tradisjon.

Sushikokkene i Ålesund er også opptatt av at dette er kortreist mat.

Lokal mat

– Det er flott å servere lokal mat, som vi kan knyte en historie til. Vi så det på responsen da kunne servere tunfisk som var fanget utfor her. Det var som å selge vann i ørkenen, sier Vincent Caballes.Så spørs det om nordmenns fordommer mot makrell står for fall.

– Kona mi liker vanligvis ikke fisk, men dette falt i smak, sier Ole Kristoffer Nore, som er salgssjef for Asia-markedets hos Brødrene Sperre AS.

<strong>lekker:</strong> Makrell på sushi-fat.Foto: Privat
<strong>Nøye:</strong> Machiko Koike plukker ut alle beina på makrellen. Foto: Staale Wattø