Tillitsvalgte fra fagforeningene: FLT, Lederne, Negotia, Fellesforbundet, Tekna og NITO møter torsdag mørebenken på Stortinget for å diskutere mulig salg av Rolls-Royce Marine. I et skriv til pressen gjør fagforeningene det klart at de frykter konsekvensene av et salg og mener det er grunn til å slå alarm.

– På grunn av dette har vi trykket på den røde knappen og har bedt om møter med regjering og storting. Næringsministeren var tydelig på at han mente regjeringen kunne bidra gjennom å se på tildeling og organisering av forskningsmidler, skriver kommunikasjonsrådgiver Gina Elisabeth Rudsrud i NITO.

Tillitsvalgte fra bedriften var forrige uke i møte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om samme tema.

Les sste saker om Rolls-Royce Marine

Ber om konkrete tiltak

Delegasjonen mener det er flere ting Regjeringen og Stortinget kan gjøre for å «redde den maritime næringen».

Blant de konkrete tiltakene de ber om, er støtte til utvikling av teknologi for autonome skip, ulike former for elektrifisering i skipsfarten og annen støtte til forskningsprogrammer.

Nylig ble det kjent at salget av Rolls-Royce-avdelingene som lager styremaskiner er lagt på is inntil videre. Årsaken er at konsernet først vil vurdere salg av hele virksomheten.

Neste gang konsernet kommer med ny informasjon er trolig når årsresultatet for 2017 offentliggjøres 7. mars.

Les også:

Tillitsvalgte håper Rolls-Royce får norsk eier (for abonnenter)

Torgeir Reve: – Kinesisk kjøper kan dukke opp (for abonnenter)

Innlegg fra tillitsvalgte: «Alvorlig for maritim klynge»

Rundt 1600 arbeidsplasser

Rolls-Royce sin marinedivisjon sysselsetter rundt 1600 personer og de fleste jobber ved avdelingene på Sunnmøre - i Ålesund, Hjørungavåg, Ulsteinvik, Longva og Brattvåg.

– Dette handler om 1600 arbeidsplasser, som sammen utgjør en viktig del av Norges maritime næring. Vi har ingen garanti for at bedriften ikke selges stykkevis og delt, påpekes det i skrivet.

Fagforbundet mener et salg kan svekke Norges posisjon innen maritim næring og påpeker at ett av fire skip i verdensflåten seiler med utstyr fra Rolls-Royce.