Hun holdt innlegg på investorseminaret «Børs og Bacalao» til Sparebanken Møre torsdag kveld.

- For de mindre selskapene ser det tøffere ut, sier hun.

Heller bankgjeld enn obligasjonsgjeld

Selv om det i utgangspunktet ikke er positivt med høy langsiktig gjeld, er det etter Gjønnes mening bedre med bankgjeld enn stor obligasjonsgjeld. Bankgjelden for mange selskaper utgjør i dag rundt 80 prosent, mens usikrede obligasjonslån er på mellom ti og femten prosent. Markedsverdien av egenkapitalen kan være fem prosent. Hun er kritisk til høy obligasjonsgjeld.

Vil ikke bli supplyredere

- Ingen banker, her eller i Oslo, er interessert i å bli verdens største supplyrederi, sier analytikeren, som mener det vil være vanskelig å få omsatt hele selskaper når de har lav inntjening. Samtidig er egenkapitalverdiene historisk lave for tida. Det vil være vanskelig å hente inn egenkapital for å kjøpe opp store selskaper. Dersom bankene trigger konkurs i ett selskap, vil man måtte gjøre det i andre selskaper. Det ønsker de neppe etter Gjønnes mening.

Andre hensikter

Hun viser til oljerelaterte selskaper som har hatt stor obligasjonsgjeld og som er blitt slått konkurs. Hun tror obligasjonseiere har andre hensikter enn bare å låne ut penger.

- Mindre selskaper har ikke samme aksjonærbase og eiere som er aktive i driften. Der ser vi ofte større andel av usikret obligasjonsgjeld, mener Synnøve Gjønnes, som også avla amerikanske offshorerederier en visitt. Selv om de historisk har skrytt av at de driver bedre enn de norske, tror hun vi i framtida vil komme til å se flere konkurser blant amerikanske enn norske selskaper.

Amerikanske konkurser

- Aksjekursen for amerikanske supplyrederier har sunket mer enn de norske, konstaterer Gjønnes, og viser til at nettogjelden i forhold til driftsresultatet (EBITDEA) har økt mer blant amerikanske selskaper enn i de norske. Kontantstrømmen er bedre blant de norske selskapene enn de amerikanske.

- Vi tror nok at vi vil komme til å se flere konkurser blant amerikanske supplyrederier enn blant norske, sier offshoreanalytiker Synnøve Gjønnes.