I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Anyuru en forfatter som kjemper for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse i kraft av sine bøker, skriver styret i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, som har tildelt Anyuru prisen for hans «eminente forfatterskap».

– Johannes Anyuru bruker sitt forfatterskap på en fremragende måte til å belyse utfordringene vi står overfor. På det vis blir han en pådriver til de viktige diskusjonene vi må ta om samfunnet vi lever i, sier leder for Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Kristenn Einarsson, til NTB.

Om å være muslim

Anyurus roman «De kommer til å drukne i sin mors tårer» kom på norsk tidligere i år, og fikk svært gode kritikker. I hjemlandet ble den belønnet med den prestisjetunge Augustprisen.

– Da angrepet på Charlie Hebdo skjedde, opplevde jeg som muslim at det var nødvendig å skrive denne boken, for å navigere i samtiden, for å fortelle om hvordan det er å være muslim i et Europa som hjemsøkes av terrorisme og fascisme, sa Anyuru i et intervju med Dagsavisen under et Oslo-besøk tidligere i år.

Anyuru har svensk mor og far fra Uganda. Han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2013 for romanen «En storm kom från paradiset», som også er oversatt til norsk.

– Fra debuten med diktsamlingen «Det är bara gudarna som är nya» i 2001, til tekstsamlingen «Strömavbrottets barn» fra 2018, har han etablert seg som den ledende forfatteren innen sin generasjon i Norden, heter det blant annet i begrunnelsen for pristildelingen.

– Det er vanskelig å tenke seg en mer verdig vinner enn Johannes Anyuru. Hans forfatterskap og stemme er en gave til den skandinaviske offentligheten og jeg gratulerer Bjørnsonprisen med å ha forstått dette, sier forlagssjef Håkon Harket i Forlaget Press, som er Anyurus norske forlag.

Får prisen i september

Bjørnsonprisen deles ut i forbindelse med årets Bjørnsonseminar på Aulestad 8. september. I fjor gikk prisen til Bruce Springsteen. Andre tidligere vinnere er Yasar Kemal, Adonis, Edward Snowden og Kristin Solberg.

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, det norske Akademi for litteratur og ytringsfrihet, ble stiftet i 2003. Akademiet arbeider for fremme av litteratur og for kunnskap om også andre litterære og kulturelle ytringsformer enn de som tilhører vår egen kulturkrets, og for ytringsfrihet i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.