Fortsatt store bevegelser i Veslemannen – NVE opprettholder rødt farenivå

Beboerne ved fjellet Mannen kan forbli evakuert til ut i neste uke. Det har gjennom det siste døgnet vært vedvarende store bevegelser i Veslemannen.

Det er fortsatt rødt farenivå ved fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal.  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

NTB

Rødt farenivå blir derfor opprettholdt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lørdag formiddag.

– Hastigheten i fjellpartiet har i hovedsak vært uendret det siste døgnet, og er i underkant av 30 centimeter i døgnet i den øvre, mest aktive delen, sier geolog Ingrid Skrede i NVE.

I det nedre frontpartiet er bevegelsene på i underkant av 2 centimeter per døgn.

– Det går fortsatt en del steinsprang fra området. Temperaturen er relativt høy, og det har begynt å regne, sier Skrede.

Evakuert i fem dager

Evakueringen av beboerne ved fjellet Mannen fant sted da NVE tirsdag denne uka så seg nødt til å oppjustere farenivået til rødt etter at det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet Veslemannen. Selv om bevegelsene i det mest aktive partiet er noe redusert fra topphastigheten på 40–50 centimeter i døgnet, bidrar høye temperaturer og fuktig vær til at bevegelsene fortsatt er store.

– Fortsatt er det en del snø i den nedre delen av fjellpartiet som tilfører en del vann. Det fører til at bevegelsene fortsatt er store, sa geolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse lørdag.

Lørdag og søndag er det også meldt en del regn, som kan bidra til å øke bevegelsene i fjellpartiet.

Kan endre seg raskt

Blikra understreker viktigheten av å ta forholdsregler, selv om bevegelsene i fjellpartiet er jevne og det ikke befinner seg i en akselerasjonsfase. Han ber folk være åpne for at det kan skje endringer relativt raskt slik situasjonen er nå.

– Ting forandrer seg oppi fjellet og inni fjellmassivet. Vi er langt over terskelverdiene for bevegelse. Og plutselig kan nye forandringer føre til økning i bevegelsene, sa han.

– Vi ser ikke noe i framtiden nå som gjør at vi kan sette ned farenivået før i neste uke. Det er fortsatt mye snø i fjellet og det er meldt nedbør de nærmeste dagene, sa Blikra.