Vikingtidens ikoner bys fram på ny utstilling

Vi vil vise fram ikonene, noen av de flotteste gjenstandene vi har fra vikingtiden, sier arkeolog Hanne Aannestad om en ny utstilling på Kulturhistorisk museum.
Innenriks

Museet har valgt ut noen få av de 40-50.000 gjenstandene museet har fra vikingtiden. De er stilt ut i glassmontere som gjør det mulig å studere dem fra flere sider. Dermed vises de fram på en måte museet ikke har gjort før, forklarer Aanestad,

– Utstillingen åpner for at publikum virkelig kan se og fordype seg i de enkelte gjenstandene, sier Aanestad til NTB.

Snøhetta har bistått museet med å designe utstillingen, montere og lys.

Mer enn krig

Målet med utstillingen VÍKINGR er at folk skal få øynene opp for mer enn den brutale krigerske historien. Vikingtiden bød også på sofistikert materiell kultur.

– Det er avansert kunst og håndverk, sier Aannestad.

Utstillingen har tre temaer: Reiser, krigeren og et samfunn i endring. Flere gjenstander viser overgangen fra vikingtiden til middelalderen

På utstilling kan man blant annet se en av skandinavias største gullskatter fra vikingtiden: Hoen-skatten. Den ble funnet i en myr i Eiker i Buskerud i 1834. Her er også en gullspore fra Rygge, en hjelm fra Gjermundbu i Ringerike, og et sverd funnet på Langeid i Setesdalen så sent som i 2011.

– Det er et veldig vakkert og spesielt utsmykket sverd fra sen vikingtid, forteller Aannestad.

Dekorasjonene på sverdet består blant annet av kors og latinske tegn som man ennå ikke har forstått betydningen av.

Venter på nytt museum

Det er gjort enormt mange gravfunn fra vikingtiden, påpeker Aannestad. Nylig ble funnet av nok et vikingskip kunngjort i Vestfold. Det kan kanskje bidra til fornyet interesse for perioden, mener Aannestad, som samtidig påpeker at denne tidsepoken og kulturen er noe mange har assosiasjoner til.

Utstillingen som åpner for publikum fredag, er en forsmak på hva man vil få se den dagen de nye Vikingtidsmuseet en dag står ferdig på Bygdøy.

I januar ble det gitt klarsignal til å starte arbeidet med å bygge et nytt museum for skip og samlinger, som følge av den nye regjeringsplattformen. Det er ikke kjent når dette vil stå ferdig.

(©NTB)