Publikum fikk velge ønskerepriser på folkemusikkfestivalen – Kroke var favoritt

Førdefestivalen lot publikum få velge sine ønskeartister tilbake på plakaten i anledning 30-årsjubileet.
Innenriks

Valget av artister gir rom for ettertanke, heter det fra festivalen.

For publikumsfavoritten var Kroke fra Krakow i Polen, et av de aller første bandene som spilte i det jødiske kvartalet etter andre verdenskrig og utrenskingen av den jødiske befolkningen. Kroke har frontet klezmermusikken i 25 år.

– De store linjene i folkemusikken faller påfallende ofte sammen med historiske hendelser og storpolitikk. Konflikt og nød har opp gjennom historien sendt hele folkeslag på vandring, og de som har holdt folkemusikken levende, har ofte eksistert i ytterkanten av den fredelige periferien, påpeker Førdefestivalen i sitt skriv.

I tillegg til storfavoritten Kroke ville også folkemusikkpublikummet ha tilbake Urna fra Indre Mongolia, som har fått kjenne den kinesiske pisken og imperialismen, Marko Markovic Brass band fra Serbia, en gypsy som har måttet kjempe for livsstilen sin, og Sarah Savoy fra USA – som flyttet til Russland, «bare for å oppdage hvor mye hun trenger sin egen kultur».

I forkant av årets festival, som arrangeres 3. til 7. juli, kan publikummerne møte disse artistene i en serie med langlesinger og videoer lagt ut på festivalens hjemmeside.