Samisk matformidler vant matkulturpris

Maret Ravdna Buljo fikk onsdag tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris for sitt arbeid med å dokumentere og videreføre samisk matkultur.
Innenriks

Hovigs Matkulturpris på 30.000 kroner deles årlig ut til en person som «har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske». Buljo ble svært rørt og overrasket over å gå til topps, som tidenes yngste og dessuten første med samisk bakgrunn, da hun vant.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad kunngjorde at 41-åringen var årets prismottaker. Buljo har funnet fram til gamle metoder og teknikker for tilberedning og oppbevaring av naturens matressurser, for å gjøre utnyttelsesgraden av matråvarene bedre og mer bærekraftig, heter det i en pressemelding fra Matmerk.

– Norge trenger flere ildsjeler som henne, sier leder for prisen, Liv Gregersen Kongsten.

–Det betyr veldig, veldig mye for meg at maten jeg jobber for og brenner for, får en slik anerkjennelse, sa Maret Buljo etter å ha mottatt prisen.

Buljo fikk klart flertall, med 5.135 stemmer av 12.649.

De andre nominerte til prisen var Trine Sandberg som driver Norges største matblogg Trines Matblogg, kjøkkensjef Heidi Bjerkan fra restaurant Credo i Trondheim, Per Borglund, redaktør for magasinet Mat fra Norge, og husstellærer og matkulturformidler Kari Støfringsdal.

Dette er den 26. gangen prisen deles ut, der tidligere vinnere inkluderer Arne Brimi, Andreas Viestad, Wenche Andersen, Bodil Nordjore og Henry Notaker.

Buljo har også vunnet førsteprisen i Sápmi Awards. Hun var med i TV-serien «Smaker från Sápmi» på SVT og NRK i fjor.