TikTok tar tilbake tenåring som kritiserte Kina – i sminkevideo

Kinesiskeide TikTok ber om unnskyldning – og slipper en amerikansk tenåring, kastet ut for å ha lagt ut kritikk mot Kina, inn igjen.
Innenriks

17 år gamle Feroza Aziz brukte sin TikTok-konto til å legge ut et videoklipp som kritiserte Kinas behandling av landets muslimske folkegruppe uigurene – mens hun sminket seg.

Rett etter at Aziz la ut videoen, laget som en sminkeinstruksjonsvideo – noe som er populært på ungdomsappen, ble hun kastet ut av TikTok.

Selskapet bak er eid av Beijing-baserte ByteDance, som ifølge BBC hevder de ikke praktiserer kinesiske moderatorregler på produktet utenfor fastlands-Kina.

De fremholder at bannlysingen var på grunn av Feroza Aziz tidligere oppførsel på appen, der hun hadde lagt ut innhold som viste et bilde av Osama bin Laden, noe som brøt tjenestens regler.

Aziz skrev på Twitter at hun ikke aksepterte TikToks forklaring.

– Tror jeg på at de fjernet den på grunn av en ubeslektet, satirisk video som ble slettet på en tidligere slettet konto jeg hadde? Rett etter at jeg var ferdig med å poste en tredelers video om uigurene? Nei.

I et intervju med BBC lover Feroza Aziz at hun vil fortsette å snakke om temaet – «på Twitter, på Instagram, på enhver plattform jeg har, også TikTok».

– Jeg er ikke redd TikTok, sier 17-åringen, som kaller seg menneskerettighetsaktivist i sosiale medier.