Fremskrittspartiet vil utsette krav om nullutslipp i fjorder

Fremskrittspartiet mener regjeringen må følge Sjøfartsdirektoratets anbefaling og utsette kravet om nullutslipp i verdensarvfjordene til 2030.

Geirangerfjorden i Møre og Romsdal er blant de mest populære cruisedestinasjonene i Norge.   Foto: Arkivfoto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Innenriks

– Fremskrittspartiet har tidligere advart sterkt mot å innføre nullutslippskrav i norske fjorder før den nødvendige teknologiske utviklingen har kommet på plass og gjort dette mulig, sier Frps miljøpolitiske talsperson Terje Halleland.

Bakteppet er at Stortinget i 2018 vedtok at det skal innføres krav om nullutslipp fra turistskip og ferjer i verdensarvfjordene senest i 2026.

Utredning

Sjøfartsdirektoratet har nå utredet saken for Klima- og miljødepartementet. Direktoratets vurdering er at det ikke er realistisk å få på plass nullutslippsløsninger for større turistskip som cruiseskip allerede innen 2026.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler derfor at nullutslippskravet utsettes til 2030.

– Jeg anser Sjøfartsdirektoratets anbefalinger om å utsette disse kravene til 2030 som en langt mer realistisk tilnærming enn hva som tidligere er foreslått, sier Halleland.

– Jeg forventer at regjeringen straks tar til seg de faglige anbefalingene og utsetter kravet, sier han.

SV bekymret

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) uttalte tidligere denne uka til Stortinget at det er for tidlig for regjeringen å konkludere på spørsmålet nå, men at han fortsatt tar utgangspunkt i at nullutslippskravet skal nås i 2026.

SVs Lars Haltbrekken mener utsettelse av kravet kan bli katastrofalt for satsingen på nullutslippsløsninger i skipsfarten. Det vil også sette norske miljøarbeidsplasser og eksportmuligheter i fare, advarer han.

–Etter at vedtaket ble gjort for to år siden, har vi sett en enorm vilje til satsing i næringslivet. Dette kan bety nye arbeidsplasser og viktige utslippskutt både i Norge og resten av verden, sier Haltbrekken.

– En utsettelse av miljøkravene er å løpe de store cruisedirektørenes ærend, sier han.

(©NTB)