Spyttprøve skal identifisere hjernerystelser i Premier League

Spyttprøver skal som et prøveprosjekt benyttes for å fastslå om spillere i Premier League har pådratt seg hjernerystelse.

Det er stort fokus på hodeskader i engelsk fotball. Foto: Frank Augstein / AP / NTB 

Sport

Det er den britiske allmennkringkasteren BBC som omtaler testprosjektet som nå er under oppseiling.

Den engelske toppserien i fotball har selv betalt for den akademiske studien der såkalte biomarkører i spytt skal benyttes for å kunne avgjøre er påført en hjernerystelse.

Biomarkører er ifølge Store medisinske leksikon stoffer eller molekyler som kan måles eller påvises i en kropp eller celle, og som forteller noe om en underliggende tilstand.

Studien og prøveprosjektet er del av en større plan for å sette fokus på hodeskader i engelsk fotball. Målet er å i større grad beskytte spillere mot konsekvensene av hjernerystelser.

Et tilsvarende prosjekt ble gjennomført i engelsk rugby tidligere i år. Resultatene av dette beskrives som svært gode og anses som et viktig skritt i retning av å bruke spytt for å påvise hjernerystelser, skriver BBC.

Det har i lengre tid vært stort fokus på den mulige sammenhengen mellom hodeskader i fotballen og utvikling av demens senere i livet. De engelske legendene Nobby Stiles og Jack Charlton hadde begge demens, og nylig ble det kjent at Sir Bobby Charlton også er rammet av sykdommen.

(©NTB)