En død og mange skadd i bensinprotester i Frankrike

En demonstrant ble påkjørt og døde under gateprotester mot høyere bensinpriser i Frankrike. Omkring 124.000 bileiere deltar i protester over hele landet.

Bileiere protesterte over hele Frankrike lørdag mot økning av bensinprisene. Avisen Le Monde hadde telt opp 1.500 mulige aksjoner. En kvinne som deltok i en av markeringene og som ble påkjørt, døde. Foto: AP/ NTB scanpix 

Utenriks

Til sammen er 47 personer ble skadd, tre av dem alvorlig, i flere ulykker og hendelser lørdag.

Hele Frankrike var preget av protestene mot økte bensinpriser.

Trommet på bilen

Demonstranten omkom da en bil kjørte inn i menneskemengden som hadde blokkert en vei rett nord for byen Grenoble sørøst i landet. Ifølge vitner skal de som protesterte ha trommet på bilen og dermed skremt sjåføren som ble redd for menneskemengden og forsøkte å komme seg vekk.

Anslagsvis 124.000 aktivister, mange i gule vester, deltok i forskjellige markeringer og demonstrasjoner. Tidlig på ettermiddagen var 24 personer pågrepet og 17 var satt i varetekt, opplyser innenriksminister Christophe Castaner ifølge AFP.

Flere steder var veier blokkert.

Ifølge TV-kanalen BFMTV er flere tusen sikkerhetsfolk og politi kalt ut for å rydde opp.

Sosiale medier

De store demonstrasjonen er resultat av mobilisering via sosiale medier der deltakerne er oppfordret til å gå i gule vester under markeringene. Noen av nettsidene oppfordrer til å sette opp veisperringer, mens andre hisser til kjør-sakte-aktivisme.

Ifølge avisen Le Monde var det varslet omkring 1.500 forskjellige aksjoner lørdag. Bare 100 protester har fått polititillatelse.

1 eurocent

Støttespillere til den franske presidenten Emmanuel Macron hevder at det er velgerne til høyrepopulistiske Marine Le Pen som har tatt regi på protestene. Også to av landets ledende fagforeninger har sagt nei til å delta fordi de mener høyrepopulistene står bak.

Imidlertid har de politiske partiene i sentrum-høyre og venstresiden i Frankrike sagt de støtter bensinprotestene.

Regjeringen har foreslått å øke avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis 1 eurocent (8 øre) og 4 eurocent (32 øre).


(©NTB)