Studie: Brexit uten avtale skaper bekymring for hundretusener av stillinger verden over

Dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale, kan flere hundre tusen arbeidsplasser verden over stå i fare for å forsvinne, ifølge en ny, tysk studie.

Brexitminister Stephen Barclay skal mandag møte EUs sjefforhandler Michel Barnier for nye samtaler. Dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale kan det få konsekvenser for flere hundre tusen jobber verden over, ifølge en ny studie. Foto: AP / Frank Augstein / NTB scanpix 

Utenriks

Økonomiforskere ved IWH-instituttet i Halle i Tyskland har undersøkt hva som vil skje dersom Storbritannias import fra resten av EU faller med 25 prosent etter brexit.

De har kun undersøkt handel av varer og tjenester, ikke andre mulige konsekvenser som for eksempel endringer i investeringer.

Forskerne konkluderte med at om lag 103.000 arbeidsplasser i Tyskland og 50.000 arbeidsplasser i Frankrike vil stå i fare for å forsvinne.

Det betyr ikke nødvendigvis at de ansatte må sparkes. Selskapene kan beholde personalet ved å kutte ned på arbeidstimer eller åpne nye markeder, foreslår økonomiforskerne.

I de 27 gjenværende EU-landene vil om lag 180.000 stillinger i selskaper som eksporterer varer til Storbritannia, påvirkes dersom skilsmissen gjennomføres uten en avtale. I tillegg vil flere selskaper og deres ansatte indirekte påvirkes fordi de selger til selskaper som igjen eksporterer til Storbritannia.

Om lag 433.000 arbeidstakere i denne gruppen står i fare for å miste jobben sin. Dette gjelder både arbeidstakere i EU og i andre land. Blant annet kan 60.000 arbeidstakere i Kina og 3.000 i Japan miste jobbene sine.

Det er fortsatt uklart om Storbritannia og EU vil være enige om en avtale når britene skal forlate unionen 29. mars. Brexitminister Stephen Barclay møter mandag kveld EUs sjefforhandler Michel Barnier i Brussel til en ny runde med samtaler om skilsmisseavtalen.

(©NTB)